Data: 2001-11-11 18:02:48
Temat: Re: Ciasto czekoladowe
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>4 jajka
>>3 dcl cukru
>>300g rozpuszczonego masla lub margaryny
>>100g rozpuszczonej rorzkiej czekolady lub 4 lyzki stolowe kakao
>>3 dcl maki przennej
>>plaska lyzeczka proszku do pieczenia (mozna sprobowac bez)
>>3 dcl (ok. 180g) wiorkow kokosowych lub siekanych orzechow
>>maslo do wysmarowania foremki
>>
>>Wlaczamy kuchenke na 175 stopni. Ucieramy jajka i cukier. Maslo lub
>>margaryne rozpuszczamy z czekolada lub kakao na malym ogniu - jak
>>przestygnie to mieszamy z jajkami i cukrem. Make, proszek i wiorki
>>mieszamy (najlepiej w nadmuchanej torebce foliowej), wrzucamy do masy i
>>mieszamy. Smarujemy foremke (mozna posypac tarta bulka) i pieczemy ok.
>>30 minut.
>>
>>Pozdrawiam,
>>
>>Bazyl
>
> a skad ja mam wziac te decylirty?
> Krysia
poczekaj, następnym razem będzie podawał w molach, a prędkość w furlongach
per fortnight.
a tak naprawdę, to dl = 0.1l = 100ml = dobra szklanka ;-))
(dobra szklanka to 20% więcej niż szklanka metryczna)
Waldek, nadziębiony
|