Data: 2005-03-10 19:19:22
Temat: Re: Ciasto dla cukrzyka
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
news:d0q3gq$34s$02$1@news.t-online.com...
> Mamqa wrote:
> > Witam
> >
> > W niedziele mamy imprezke urodzinową mojego męża i z tej okazji będą też
> > jego rodzice ale teść jest cukrzykiem i na dodatek jest na diecie
> > niskocholesterolowej (przepraszam ale nie jestem pewna jak to napisać) a
nie
> > chciałabym żeby tylko ślinka mu "leciała" i chciałabym zrobić jakieś
ciasto
> > które mógły zjeść.
>
> jako, że miewałem z cukrem problemy (po zrzuceniu 20% wagi już nie, ale
> uważać trzeba) wybrałem się na kurs dla cukrzyków. Otóż cukrzyk może
> jeść dokładnie to samo, co "normalny" człowiek, tylko musi wiedzieć, ile
> cukrów (prostych i złożonych) potrawa zawiera, aby dopasować lekarstwa
> (np. insulinę). Ograniczyłbym ilość tłuszczów, w szczególności
> zwierzęcych. Tłuszcze zmieniają prędkość przyjmowania cukru przez
> organizm. Sądzę, że zwyczajna babka piaskowa byłaby ok. Mały kawałek
> ciasta to mniej więcej tyle, co kromka chleba. Ale najlepiej i tak
> teściową wypytać, dla spokoju ;-)
>
A w dodatku większość cukrzyków ma swoje własne przesądy co do jedzenia,
albo i nie przesądy tylko przetestowane potrawy, więc faktycznie lepiej się
wczesniej spytać. Jeden nie zje żadnego ciasta, bez cukru też, bo mąka to
też węglowodany, inny spoko wrąbie, bo może akurat ma hipoglikemię?
Pozdrówka - Agnieszka
|