Data: 2001-07-27 08:16:27
Temat: Re: Ciasto do pizzy
Od: kw <k...@a...wbc.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja robie to tak:
- 1,5 szklanki maki
- 2 dkg drozdzy
- 3/4 lyzeczki soli
- 1/4 lyzeczki cukru
- 1 lyzeczka oliwy
- 1/3 szklanki cieplej wody
- wszystko razem wymieszac na jednolita
mase / polowa sukcesu to dlugie miesznie -
reka / - musiszmiec konsystencje
sredniomiekka
- odstawic do wyrosniecia /teoretycznie
powinno sie podwoic
- wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic
/rekami/ i uformowac okragly /uwazam ze
ksztalt tez ma wplyw na efekt koncowy/
placek grubosci okolo 0,5 cm i odstawic
jeszcze na ok. 15 min. do wyrosniecia
- pozniej to juz cala reszta dodatkow w/g
gustu
- piec w wysokiej temperaturze /min. 250
st. C/ okolo 12 min.
PS. moja znajoma ma pizzerie i twierdzi ze
ma temp. w piecu okolo 350 st C
|