Data: 2001-07-27 11:01:10
Temat: Re: Ciasto do pizzy
Od: "almada" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przed wyrosnieciem dobrze jest ciasto pozadnie stluc o blat kochenny...To w
zasadzie chyba caly sekret...
Pozdr.
almada
"kw" <k...@a...wbc.lublin.pl> wrote in message
news:3B61235A.1108B294@avalon.wbc.lublin.pl...
> ja robie to tak:
> - 1,5 szklanki maki
> - 2 dkg drozdzy
> - 3/4 lyzeczki soli
> - 1/4 lyzeczki cukru
> - 1 lyzeczka oliwy
> - 1/3 szklanki cieplej wody
>
> - wszystko razem wymieszac na jednolita
> mase / polowa sukcesu to dlugie miesznie -
> reka / - musiszmiec konsystencje
> sredniomiekka
>
> - odstawic do wyrosniecia /teoretycznie
> powinno sie podwoic
>
> - wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic
> /rekami/ i uformowac okragly /uwazam ze
> ksztalt tez ma wplyw na efekt koncowy/
> placek grubosci okolo 0,5 cm i odstawic
> jeszcze na ok. 15 min. do wyrosniecia
>
> - pozniej to juz cala reszta dodatkow w/g
> gustu
>
>
> - piec w wysokiej temperaturze /min. 250
> st. C/ okolo 12 min.
>
> PS. moja znajoma ma pizzerie i twierdzi ze
> ma temp. w piecu okolo 350 st C
>
|