Data: 2002-03-31 15:56:06
Temat: Re: Ciasto drozdzowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Catalina wrote:
>
> Pochwale sie bo udalo mi sie ono po raz pierwszy od jakis 15 lat - robione
> wedlug przepisu mojej babci:
> 1/2 kg maki
> 1 szklanka cukru
> 5 jajek
> 7 dkg drozdzy (lub jedno opaowanie suszonych - ja te preferuje)
> 1 szklanak mleka
> 1 lyzka rumu lub whisky
> 15 dkg masla
> sol
> rodzynki
> kroszonka - maslo, maka, cukier
>
> Utrzec jajka , dodac maslo - utrzec, rum, potem drozdze, przesiana maka, sol
> i mleko. No i rodzynki tez.
> Pieklo sie tylko 45 minut, uroslo tak ze myslalam ze wyjdzie z foremki - w
> tej chwili wystaje tak o 1/3 wysokosci nad foremke.
>
Wesolych Swiat! Mam pytanie na temat przepisu: czy drozdze dodalas
suche, czy rozpuszczalas w mleku?
MB
|