Data: 2003-06-14 05:23:07
Temat: Re: Ciasto drożdżowe...
Od: "syso" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:bcd9id$a1k$1@news.onet.pl...
> Ponad rok temu na grupie krolowalo takie ciasto na lenia (nie trzeba
> wyrabiac recznie - wystarczy mikser ;-) ) wklepane z ksiazki "Szkola
> Pieczenia Ciast Dr. Oetker" podane przez Sylwia&Jurek, niestety nie
> wiem,
> czy przez Sylwie, czy przez Jurka ;-).
Przez Sylwie, czyli przeze mnie. Byla to babka drozdzowa z rodzynkami i
rzeczywiscie jest dobra. :-)
> Ciasto jest naprawde dobre, bo nawet taki drozdzowy antytalent, jak
> ja, robi
> je ot tak sobie ;-) Ja robie go z maslem i bez migdalow, czasami
> robie tez
> kruszonke, no i nie mam formy do baby, wiec pieke jak leci ;-)
Ja tez bez migdalow, posypuje tylko pudrem na koniec. :-)
A to przepis na takie zwykle ciacho drozdzowe, ktore mozna upiec z
kruszonka, owocami, na co kto ma ochote.
P l a c e k d r o ż d ż o w y (może być z owocami lu/i z kruszonka)
50 dag mąki pszennej,
4 dag drożdży,
ok. 1 szklanki mleka
2-3 żółtka,
11-15 dag cukru,
10 dag masla,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
tłuszcz do smarowania formy,
Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, 10 dag mąki i ok. 1/2 szklanki mleka,
żeby miało konsystencje gęstej śmietany. Przykryć i pozostawić w ciepłym
miejscu. Mąkę przesiać do miski. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wan. na
białą, pulchną masę, dodać do mąki, wymieszać. Wlać rozczyn, resztę mleka i
wyrabiać ciasto mikserem lub ręką dokładnie, aż wszystkie składniki się
połączą. Gdy jest gładkie i lśniące, a na powierzchni pokażą się pęcherzyki,
wlewać stopniowo letni stopiony tłuszcz. Przykryć i czekać aż urośnie.
Rozwałkować lub rozciągnąć na blasze, położyć owocki, jak podrośnie posypać
kruszonka i ciach do pieca na 180 stopni. Piec na drożdżowe mam w połowie
nagrzany jak wkładam ciasto.
Musze przyznac, ze nie chce mi sie nigdy wyrabiac za dlugo, wiec albo
wyrabiam w maszynie chlebowe albo mikserem. 20-30 minut wyrabiania reka to
nie dla mnie ;-) A ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i delikatne.
Pozdrawiam
Sylwia
|