« poprzedni wątek | następny wątek » |
211. Data: 2016-10-28 22:25:17
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 28.10.2016 o 19:51, Qrczak pisze:
> może temperatura była zbyt niska?
Wydaje mi się, że nie. Ustawiłem ok. 180 stopni, grzanie z dołu i góry,
z pracującym wiatrakiem. Jabłka na górze trochę się przypaliły.
Brytfanna stała na drugim poziomie (na pięć) od dołu.
--
Akarm
http://www.bykomstop.avx.pl
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
212. Data: 2016-10-28 22:33:02
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia Fri, 28 Oct 2016 22:06:53 +0200, Akarm napisał(a):
> W dniu 28.10.2016 o 21:08, Ikselka pisze:
>> Ilość PROSZKU DO PIECZENIA :-)
>>
> Czyli muszę wziąć większą łyżkę?
Po prostu skorzystaj z przepisu Animki, a nie z modyfikacji Ewy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
213. Data: 2016-10-28 22:38:53
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia 2016-10-28 22:25, obywatel Akarm uprzejmie donosi:
> W dniu 28.10.2016 o 19:51, Qrczak pisze:
>> może temperatura była zbyt niska?
>
> Wydaje mi się, że nie. Ustawiłem ok. 180 stopni, grzanie z dołu i góry,
> z pracującym wiatrakiem. Jabłka na górze trochę się przypaliły.
> Brytfanna stała na drugim poziomie (na pięć) od dołu.
Grill może tak, ale temperatura w środku była jednak niższa.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
214. Data: 2016-10-28 22:40:57
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia 2016-10-28 22:33, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 28 Oct 2016 22:06:53 +0200, Akarm napisał(a):
>> W dniu 28.10.2016 o 21:08, Ikselka pisze:
>>> Ilość PROSZKU DO PIECZENIA :-)
>>>
>> Czyli muszę wziąć większą łyżkę?
>
> Po prostu skorzystaj z przepisu Animki, a nie z modyfikacji Ewy.
W ogóle radzę korzystać częściej z Animki niż z Ewy.
I KitchenAid się ucieszy...
Q
--
i tu będzie większy fun.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
215. Data: 2016-10-28 22:52:41
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 28.10.2016 o 22:33, Ikselka pisze:
> Po prostu skorzystaj z przepisu Animki, a nie z modyfikacji Ewy.
>
Nie korzystałem z modyfikacji, tylko z przepisu zawartego w linku
podanym przez Ewę. Wydawał się odpowiedni dla początkującego, w
przystępny sposób wszystko opisane. To co Kaja napisała jest dla mnie
trochę niejasne i chyba zbyt skomplikowane.
--
Akarm
http://www.bykomstop.avx.pl
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
216. Data: 2016-10-29 00:10:29
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-28 o 21:08, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 28 Oct 2016 18:36:15 +0200, Akarm napisał(a):
>
>> W dniu 28.10.2016 o 18:05, Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 28 Oct 2016 14:49:59 +0200, Akarm napisał(a):
>>>
>>>> Ale nie jestem zadowolony. Myślałem, że będzie takie jak na zdjęciu -
>>>> puszyste. A wyszedł gruby naleśnik z jabłkiem. :(
>>> Zrób według przepisu bez przeróbek 3333-)
>>>
>> Czy naprawdę trochę mniej cukru dało taką różnicę?
> Ilość PROSZKU DO PIECZENIA :-)
Może ten proszek był felerny i brytfanka nie wysmarowana ( w/ waszego
gustu ;-) )
Ja posypuję jeszcze lekko brytfankę bułką tartą i wkładam do wygrzanego
piekarnika. Ale oczywiście ja piekę swoje ulubione ciasto z jabłkami
(zalewam je ciastem).
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
217. Data: 2016-10-29 00:17:00
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-28 o 22:25, Akarm pisze:
> W dniu 28.10.2016 o 19:51, Qrczak pisze:
>> może temperatura była zbyt niska?
>
> Wydaje mi się, że nie. Ustawiłem ok. 180 stopni, grzanie z dołu i
> góry, z pracującym wiatrakiem. Jabłka na górze trochę się przypaliły.
> Brytfanna stała na drugim poziomie (na pięć) od dołu.
Nie rozumiem po co grzanie z góry i dołu. Ja piekę na gazie
(elektrycznego pieczenia jeszcze ani razu nie włączałam).
Brytfankę stawiam na samym dole (najniżej) w trochę nagrzanym piekarniku.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
218. Data: 2016-10-29 00:24:05
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-28 o 22:40, Qrczak pisze:
> Dnia 2016-10-28 22:33, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 28 Oct 2016 22:06:53 +0200, Akarm napisał(a):
>>> W dniu 28.10.2016 o 21:08, Ikselka pisze:
>>>> Ilość PROSZKU DO PIECZENIA :-)
>>>>
>>> Czyli muszę wziąć większą łyżkę?
>>
>> Po prostu skorzystaj z przepisu Animki, a nie z modyfikacji Ewy.
>
> W ogóle radzę korzystać częściej z Animki niż z Ewy.
> I KitchenAid się ucieszy...
>
Aż musiałam poszukać na google co to ten KitchenAid.
Ja korzystam ze zwykłego miksera Zelmer i tylko jednej końcówki
metalowej (tej do ubijania piany) , na najszybszych obrotach. Oczywiście
do wymieszania ciasta, czy żółtek z pianą i cukrem.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
219. Data: 2016-10-29 00:37:17
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-28 o 22:52, Akarm pisze:
> W dniu 28.10.2016 o 22:33, Ikselka pisze:
>> Po prostu skorzystaj z przepisu Animki, a nie z modyfikacji Ewy.
>>
> Nie korzystałem z modyfikacji, tylko z przepisu zawartego w linku
> podanym przez Ewę. Wydawał się odpowiedni dla początkującego, w
> przystępny sposób wszystko opisane. To co Kaja napisała jest dla mnie
> trochę niejasne i chyba zbyt skomplikowane.
>
To jest nałatwiejsze i najszybsze ciasto. Najwięcej roboty jest tylko
przy obieraniu i krojeniu na kawałki (jak leci) jabłek.
Kładę je na wysmarowana masłem roślinnym i posypaną lekko bułką tartą
sporą prostokątną brytfankę.
Potem ubijam mikserem 4 całe jajka z cukrem (ok 1,5 szklanki, bo lubię)
i cukrem waniliowym. Następnie dodaję 1,5 szklanki mąki (lubię tortową),
1 do 2-ch łyżek mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia
nieprzeterminowany -tak na czubku małej łyżeczki. Może być cała plaska
łyzeczka tego proszku jak ktos lubi-wyższe urośnie. Wymieszam mikserem,
potem wlewam gorace-roztopione masło roslinne i znowu mieszam szybko
mikserem. Polewam jabłka na brytfance i wkładam do rozgrzanego
piekarnika (czasami nawet zapominam piekarnik wygrzać). Piecze się
krótko, aż się zarumieni.
Po wyłączeniu gazu od razu ciasta nie wyjmuję z piekarnika, chociaz i
tak zawsze trochę opadnie.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
220. Data: 2016-10-29 00:43:17
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-29 o 00:24, Animka pisze:
> W dniu 2016-10-28 o 22:40, Qrczak pisze:
>> Dnia 2016-10-28 22:33, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Dnia Fri, 28 Oct 2016 22:06:53 +0200, Akarm napisał(a):
>>>> W dniu 28.10.2016 o 21:08, Ikselka pisze:
>>>>> Ilość PROSZKU DO PIECZENIA :-)
>>>>>
>>>> Czyli muszę wziąć większą łyżkę?
>>>
>>> Po prostu skorzystaj z przepisu Animki, a nie z modyfikacji Ewy.
>>
>> W ogóle radzę korzystać częściej z Animki niż z Ewy.
>> I KitchenAid się ucieszy...
>>
> Aż musiałam poszukać na google co to ten KitchenAid.
> Ja korzystam ze zwykłego miksera Zelmer i tylko jednej końcówki
> metalowej (tej do ubijania piany) , na najszybszych obrotach.
> Oczywiście do wymieszania ciasta, czy żółtek z pianą i cukrem.
>
Poprawka: żółtek z białkiem i cukrem. Nawet dobrze kogiel mogiel wychodzi.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |