Data: 2011-10-22 13:42:50
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote:
> W dniu 2011-10-22 11:40, krys pisze:
>> medea wrote:
>>
>>> Przetestowałam wersję bez nocnego wyrastania i z mniejszą ilością oleju
>>> (2 łyżki) i cukru (pół szklanki). O ile ilość oleju prawdopodobnie nie
>>> wpłynęła na jakość ciasta, to brak nocnego wyrastania tak. Ciasto nie
>>> jest już takie puszyste i lekkie jak zazwyczaj, chociaż jeść się
>>> oczywiście da. No i trochę klapnęło w środku, a wcześniej wyrastało w
>>> piekarniku pięknie równiutko.
>> Mam dokładnie identyczne wnioski, bo też przetestowałam nocną wersję.
>> Pozostanę przy swojej, wychodzi mi zdecydowanie bardziej puszyste i
>> lekkie.
>
> A to ciekawe. Możliwe, że po prostu kwestia przyzwyczajenia i
> emocjonalnego nastawienia? ;)
No weź, Ja próbuje nowych, prostszych dróg z ciekawości;-). A wrodzone
lenistwo podpowiadało mi, że nocne wyrastanie rano pozwoli zaoszczędzić
czasu;-). Ale trudno,będę marnować czas w stary sposób;-)
J.
|