Data: 2004-06-17 12:55:43
Temat: Re: Ciasto na cienka wloska pizze
Od: "Jarek" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja mam przepis ktory byl wykorzystany przez wlocha, na kursach kuchni
wloskiej, sam z niego nie robilem poniewaz nie mialem czasu ale jemu wyszlo
super
skladniki:
1kg bialej maki
600g cieplej wody
15g drozdzy piwnych
2cl olliwy z oliwek
wymieszac drozdze z woda, a nastepnie dodac do maki i zagniesc. dodac oliwe
z oliwek i szczeypte soli, caly czas energicznie zagniatajac. przygotowac
kulki ciasta o wadze mniej wiecej 120g jedna, odlozyc je na bok przykrywajac
sucha sciereczka i poczekac az ciasto dwukrotnie zwiekszy swoja objetosc.
nastepnie nadac ciastu odpowiedni ksztalt przy pomocy walka oraz przy pomocy
rak.
cienko musisz rozwalkowac
|