Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "mika" <y...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8b8ohu$1k31$1@news.nikoma.de>
Subject: Re: Ciasto o nazwie "Pijak"
Lines: 83
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <D_6G4.30742$a01.660890@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 03 Apr 2000 20:16:35 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.21.88
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 954792995 212.160.21.88 (Mon, 03 Apr 2000 22:16:35 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 03 Apr 2000 22:16:35 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26210
Ukryj nagłówki
Ja te zoltka dodaje do kremu.
Przepis na spod mam taki sam, natomiast na krem - troche inny. Mianowicie:
- 6 zoltek (te, ktore Ci zostaja),
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 2 czubate lyzki maki tortowej (troche wiecej),
- 1/2 litra mleka,
- 1 kostka masla,
- 1 cukier waniliowy (male opakowanie).
Zoltka ubic z cukrem i maka.
Do letniego mleka wsypac cukier waniliowy i zagotowac. Polaczyc to z
wczesniej ubitymi zoltkami,cukrem i maka. Gotowac to wszystko na malym ogniu
ciagle mieszajac, az zgestnieje. Zestawic z ognia i poczekac, az "masa" ta
ostygnie.
Ubic maslo, polaczyc z "masa" i wylozyc na wczesniej upiecziny "spod".
Ulozyc biszkopty i polac polewa.
PYSZNE
Ewa Z. napisał(a) w wiadomości: <8b8ohu$1k31$1@news.nikoma.de>...
>Chce sie z Wami podzielic przepisem na bardzo pyszne ciasto o nazwie Pijak
>
>
>Spod:
>
>6 bialek
>1 szklanka cukru pudru
>1 szklanka wiorek kokosowych
>1 szklanka maku
>
>Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
>wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
>zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
>Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
>200 stopni C.
>
>Masa:
>
>2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
>2 lyzki maki pszennej
>1/2 litra mleka
>
>Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
>gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
>powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
>
>Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
>cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
>szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
>ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
>
>Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
>
>Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
>Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia
jak
>kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
>przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym
wstawiamy
>ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
>
>Zycze smacznego.
>
>P.S.
>
>Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
>wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za suchy.
>Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
>
>Co robimy z 6 pozostalymi zoltkami??? Dla mnie to zawsze dylemat.
>
>
>
>Ewa Ziarkowska
>
>
>
>
>
>
>
>
>
|