Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto proste,a efektowne
Date: 16 Apr 2005 18:26:32 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 34
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <d3nvrl$82v$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1113668792 29059 213.180.130.18 (16 Apr 2005 16:26:32
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Apr 2005 16:26:32 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.50.45.210, 192.168.243.48
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.22 [pl]
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:237333
Ukryj nagłówki
>
> > 4 całe jajka, 1 szklanka cukru pudru, 2 kisiele cytrynowe(moga byc
> > inne-ale
> > dwa te same), 2 budynie śmietankowe, proszek do pieczenia
> >
> > Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po
> > trochu
> > cukru. Ubijając dalej dodawać po jednym żółtku. Budynie, kisiele ...
>
> A budynie o jakiej wadze i z cukrem czy bez?
>
Ja zrobiłam tak: 4 białka ubiłam na sztywną piane. Dodałam 1/2 szklanki cukru,
dalej ubijając dodałam 4 żółtka. A przed ubijaniem zmieszałam do miseczki
produkty sypkie, tzn: 1 kisiel cytrynowy bez cukru, 1 kisiel truskawkowy bez
cukru, 1 budyń śmietankowy o wadze 40 g bez cukru, 2 łyżki mąki ziemiaczanej, 2
łyzki mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia. I dalej
ubijając dodałam produkty sypkie. Upiekłam ciasto. Ostudziłam. Posmarowałam
galaretką porzeczkową cieniutko. Położyłam plastry ananasów. Polałam truskawkową
galaretką. Wnioski: 1.jako, że do ciasta dałam tylko 1/2 szkl.cukru, to
posmarowałam galaretką słodką bardzo(to tak dla równowagi)
2. jako, że ciasto jest trochę suchawe, owoc na nim jest konieczny ( i to taki
podmoknięty, właśnie jak ananas z puszki)
3. jako, że upiekłam go rano, to raczej nie ma szans by się uchował do zachodu
słońca :-)) Pozdrawiam Areta
Ps. Dałam tylko 1 budyń, bo drugiego nie miałam, a raczej miałam , ale on był
czekoladowy, stąd 2 łyżki mąki ziemiaczanej ( tak zamiennie). A te dwie łyzki
maki pszennej, to zamiast cukru. No i zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia,
bo się bałąm, że bedzie go czuć w cieście. Ale melduję ,że ciasto się udało, i..
.zakalca NIE było !Naprawdę polecam to ciasto , jest inne , ale całkiem smaczne.
:-)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|