Data: 2001-03-02 14:13:44
Temat: Re: Ciasto w mikroweli?
Od: <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > piernik z marchwi
> jesli moglabym prosic to dla mnie to :)
sie robi.
4 szklanki startej marchewki
1.5 szklanki cukru
kostka masla
0.5 szklanki wody
2.5 szklanki maki
lyzka cynamonu
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1-2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
starta galka muszkatolowa
2 jaja
cukier-duper
maslo do smarowania
-
Dwie szklane żaroodporne keksówki lekko wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki
każdej formy paskami pergaminu. Marchewkę, pokrojone w kawałki masło i cukier
włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (1,5 l), wlać wodę, zamieszać,
przykryć pergaminem i mikrofalować 5 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Zmniejszyć
moc do ŚREDNIO WYSOKIEJ (70 proc.) i mikrofalować 2-3 minuty, wyjąć z kuchenki,
zamieszać, odstawić do wystudzenia. Mąkę, sodę i przyprawy korzenne przesiać
dwukrotnie. Jaja ubić na puszystą masę, połączyć z wystudzoną marchwią, lekko
wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przełożyć do przygotowanych keksówek,
wyrównać i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY 9 minut lub do upieczenia (próbować
patyczkiem). Pierniki pozostawić w formach przez 5 minut, wyłożyć na talerz
do ciast, ostrożnie usunąć paski pergaminu, wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
--
smacznistego!
Ingolfur
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|