Data: 2004-05-08 07:41:23
Temat: Re: Ciasto z jabłkami
Od: "oranda" <o...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1-Ciasto jablkowe bardzo cynamonowe
składniki
2 szkl. maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki soku z cytryny
kostka (250 g) margaryny
lyzeczka proszku do pieczenia
5 duzych jablek
1 szkl. cukru
6 jajek
cukier waniliowy, cynamon
sposób przygotowania
najlepiej zaczac od jablek, obieram jablka, i kroje na grube plastry, mocno
obsypuje je cukrem waniliowym i cynamonem, odstawiam, niech sobie tak
poleza. teraz roztapiam margaryne. nastepnie trzeba ubic jaja z cukrem na
puch , powoli dodawac sok z cytryny, goraca margaryne a na koncu make
wymieszana z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. na wylozona
papierem do pieczenia blache wylac polowe ciasta, przelozyc jablkami i wylac
na nie druga polowe ciasta. ladowac do nagrzanego piekarnika na godzine
(radze pod koniec pieczenia sprawdzic ciasto patyczkiem, i w razie potrzeby
potrzymac w piekarniku dluzej). po upieczeniu posypac cukrem pudrem .
smacznego
ta porcja ciasta starcza mi na okragla foremke o srednicy 26-28 cm.
2-ciasto jabłkowe
> Skladniki:
> 1 szkl. maki
> 3/4 szkl. cukru
> 1 szkl kaszy manny
> 1 szkl. siekanych orzechow
> 2 cukry waniliowe
>
> Powyzsze skladniki nalezy wymieszac ze soba "na sucho".
> Nastepnie obrac i utrzec na grubej tarce 1 kg jablek.
>
> Sucha mieszanke nalezy podzielic na 3 czesci.
> Na blaszke wysmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta wysypac 1/3
mieszanki,
> na to 1/2 jablek, potem mieszanka, potem jablka, i na wierzch znow
mieszanka.
> Na wierzchu polozyc platki z masla (ok. 3/4 kostki).
>
> Piec ok. 40-50 min. w temp. 180 stopni.
> Skladnikow wystarcza na kwadratowa blaszke lub tortownice.
> Mozna posypac cukrem pudrem.
3-Szarlotka krucha najlepsza na świecie
składniki
Ciasto:
4 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masla
6 duzych zoltek
2 lyzki gestej kwasnej smietany
Nadzienie:
8 kwaskowatych jablek, obranych
pokrajanych na polplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki soku z cytryny
3 lyzki tartej bulki
cukier puder do posypania
sposób przygotowania
Ciasto: Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski.
Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie
grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to
w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic
conajmniej godzine lub dluzej. Nadzienie: Pokrajane jablka umiescic w
rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac
cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem
cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa
powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana. Rozgrzac piekarnik do 180oC.
Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc
ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i
podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko
przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec
na nie druga czesc ciasta. Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie
zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla
jak i zimna.
Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke
w sredniej (23cm) tortownicy
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:c7gvfr$q1t$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "ankastys" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:c7gog1$qi7$1@news.onet.pl...
> >
> > Witam.
> >
> > Czy ktoś ma może jakiś fajny przepis na szybkie i tanie ciasto z
jabłkami
> > lub jakimiś innymi owocami?
>
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/placek_z_ja
blkami.htm
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
|