Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Agatek" <a...@s...site.krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z mandarynek...ktokolwiek widział ktokolwiek wie;)
Date: Mon, 3 Apr 2006 14:05:34 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 32
Message-ID: <e0r325$o33$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <e0qgo3$dd8$1@news.lublin.pl> <e0qn86$kik$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-116-241.ip24.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1144065925 24675 195.206.116.241 (3 Apr 2006 12:05:25 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Apr 2006 12:05:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264705
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:e0qn86$kik$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Nigella coś takiego ostatnio piekła.
> Składniki:
> - 4 mandarynki lub trzy pomarańcze
> - 250 g mielonych migdałów
> - 250 g cukru
> - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> - 6 jajek
>
> Przygotowanie:
> Mandarynki (w całości, ze skórką) gotujemy w garnku z wodą przez ok. 2
> godziny. Odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimne mandarynki
> miksujemy. Wcześnie można lecz nie trzeba wyjąć pestki. Dodajemy jajka,
> cukier, migdały i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej
> masy. Ciasto będzie dosyć rzadkie.
>
> Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem a dno wykładamy pergaminem.
> Wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 190 - 200 stopni.
>
> Najlepiej smakuje dnia następnego.
Widziałam ten odcinek i stwierdziłam, że takie łatwe to i ja umiem upiec.
Ale pytanie - czy 25 dag mielonych migdałów nie jest jakąś mega bombą
kaloryczną? To ciasto wychodzi w małej tortownicy, więc na kilka ledwie
porcji mamy 25dag migdałów i 25dag cukru. Martwi mnie to trochę, bo lato za
pasem :)
Agata, co robiła też nigellowe grzanki wykrajane foremkami i małemu
niejadkowi smakowały :)
|