« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-27 12:05:29
Temat: Ciasto ze sliwkamiOdrazam sie od jakiegos czasu tym ciastem, wiec oto i przepis
225 gr maki
3 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
jakies 85g - niecale 10 dkg miekkiego masla/margaryny
150 g cukru
1 jajo
1/8 litra mleka
Na wierzch:
troche stopionego masla
1 kg sliwek
cukier zmieszany z cynamonem (hojnie)
te miary i wagi wyszlimi tak dziwnie bo to jest przpeis w j. ang,
a tam te wwszystkie uncje sa nierowne w stosunku do dekagramow i
gramow. Mozna zaokraglic.
Glowne skladniki bic, najlepiej w robocie,mikserze, czy maszynka
reczna (samymi rekami to duzo roboty..) az ciasto bedzie gladkie
i geste. Naoliwic blache duza. Wylac ciasto na.
Posmarowac stopionym maslem wierzch
Sliwki przekroic, poukladac na wierzchu bardzo gesto, porzadnie
posypac cukrem z cynam. (i zostawic duzo na potem. Przepis
zaklada prawie 20 dkg cukru). Piec w srednio goracym piecu ok 40
min. Wyjac i od razu posypac reszta cukru. Jesc bez zloki
uwazajac zeby sie zanadto nie poparzyc.
Ciasto ma te wspaniala zalete, ze zawsze wychodzi. Najlepsze jest
swieze. Na drugi dzien jest troche ciezkie, swieze natomiast
wcale. Mozna z jablkami, ale nie takie juz dobre - te slwiki
musza sie "rozpuscic", co jablka robia czasem niechetnie (dawno
temu, na chrzciny corki zrobilam ze sliwkami i z jablkami - gl
dlatego, ze wiedzialam, ze to ciasto mi wyjdzie - to ze sliw.
poszlo od razu, to z jablkami goscie troche poobgryzali).
Moze w sezonie dobry bylby rabarbar? Wisnie? Brzoskwinie? Nie
wiem, nie probowalam, ale na oko to tez dosc mokre owoce. Pewnie
mrozone sliwki sie nadaja.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-27 17:33:04
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami
Krysia Thompson wrote:
>
> Odrazam sie od jakiegos czasu tym ciastem, wiec oto i przepis
>
> 225 gr maki
> 3 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
Krysiu,
Czy wy w UK macie taki proszek, jak w Polsce, czy taki, jak w USA?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-27 17:44:50
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami/proszek
Magdalena Bassett wrote:
>
> Krysia Thompson wrote:
> >
> > Odrazam sie od jakiegos czasu tym ciastem, wiec oto i przepis
> >
> > 225 gr maki
> > 3 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
>
> Krysiu,
> Czy wy w UK macie taki proszek, jak w Polsce, czy taki, jak w USA?
> Magdalena Bassett
Jeszcze jedno pytanie, do wszystkich:
Czy proszek Oetkera, ktory ma szwajcarski adres, jest tego samego
rodzaju, jak polski proszek do pieczenia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-27 19:03:40
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami/proszekTo ja znowu pytam(bo juz kiedys pytalam,ale nikt za dobrze nie wiedzial)
czym rozni sie proszek do pieczenia polski od amerykanskiego???
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-27 19:11:09
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami
>>
>> Odrazam sie od jakiegos czasu tym ciastem, wiec oto i przepis
>>
>> 225 gr maki
>> 3 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
>
>Krysiu,
>Czy wy w UK macie taki proszek, jak w Polsce, czy taki, jak w USA?
>Magdalena Bassett
a czy to ma jakies znaczenie?
Krysia, cichym i slabym glosem, bo newserver oszalal i najpierw
nic nie bylo z dzisiaj, zadnych postow w ogole. Teraz zmienilam
newsserver i tu, w tej grupie nie widze ani jednego posta mojego!
Jak rany, szlag moze trafic. Poza tym musze przesiac 900 roznych
postow...
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-27 19:13:46
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami/proszek
"Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
news:20010327140340.25614.00001074@ng-bh1.aol.com...
> To ja znowu pytam(bo juz kiedys pytalam,ale nikt za dobrze nie wiedzial)
> czym rozni sie proszek do pieczenia polski od amerykanskiego???
Dotka
przy ciescie bananowym Magda B. pisala:
"...1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia =2 lyzeczki amerykanskiego..."
Tak Magda?
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 01:01:11
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami/proszek
"Lilibell555" <l...@a...com> wrote
> To ja znowu pytam(bo juz kiedys pytalam,ale nikt za dobrze nie wiedzial)
> czym rozni sie proszek do pieczenia polski od amerykanskiego???
> Dotka
Tez chcialbym to wiedziec ...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 16:40:56
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami/proszekJola L-L <j...@i...pl> wrote:
> "Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
> news:20010327140340.25614.00001074@ng-bh1.aol.com...
> > To ja znowu pytam(bo juz kiedys pytalam,ale nikt za dobrze nie wiedzial)
> > czym rozni sie proszek do pieczenia polski od amerykanskiego???
> Dotka
>
> przy ciescie bananowym Magda B. pisala:
> "...1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia =2 lyzeczki amerykanskiego..."
>
> Tak Magda?
>
>
> Jola L-L
Proszek do pieczenia to mieszanina soli kwasnych i zasadowych, ktore
rozpuszczone i podgrzane reaguja ze soba wydzielajac dwutlenek wegla.
Ponadto proszek zawiera wypelniacz, ktory zapobiega przedwczesnemu
reagowaniu skladnikow ze soba, zazwyczaj skrobie lub po prosz make.
Podstawowym skladnikiem jest soda oczyszczona ("baking soda"), kwasny
weglan sodowy. W Polsce dodaje sie do niego zwykle kwasnego
pirofosforanu sodowego, a w USA wodorowinianu potasowego ("cream of
tartar").
Ponadto jest tez, w Polsce niespotykany, proszek do pieczenia bezsodowy,
w ktorym zamiast sody oczyszczonej stosuje sie wodoroweglan potasu, a
ktory to proszek jest nieco mniej wydajny od zwyklego na sodzie
oczyszonej.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 18:11:54
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami/proszek
Wladyslaw Los wrote:
>
> Jola L-L <j...@i...pl> wrote:
>
> > "Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
> > news:20010327140340.25614.00001074@ng-bh1.aol.com...
> > > To ja znowu pytam(bo juz kiedys pytalam,ale nikt za dobrze nie wiedzial)
> > > czym rozni sie proszek do pieczenia polski od amerykanskiego???
> > Dotka
> >
> > przy ciescie bananowym Magda B. pisala:
> > "...1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia =2 lyzeczki amerykanskiego..."
> >
> > Tak Magda?
Tak.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 18:27:29
Temat: Re: Ciasto ze sliwkami/proszek
>> > To ja znowu pytam(bo juz kiedys pytalam,ale nikt za dobrze nie wiedzial)
>> > czym rozni sie proszek do pieczenia polski od amerykanskiego???
>> Dotka
>>
>> przy ciescie bananowym Magda B. pisala:
>> "...1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia =2 lyzeczki amerykanskiego..."
>>
>> Tak Magda?
>>
>>
>> Jola L-L
>
>Proszek do pieczenia to mieszanina soli kwasnych i zasadowych, ktore
>rozpuszczone i podgrzane reaguja ze soba wydzielajac dwutlenek wegla.
>Ponadto proszek zawiera wypelniacz, ktory zapobiega przedwczesnemu
>reagowaniu skladnikow ze soba, zazwyczaj skrobie lub po prosz make.
>
>Podstawowym skladnikiem jest soda oczyszczona ("baking soda"), kwasny
>weglan sodowy. W Polsce dodaje sie do niego zwykle kwasnego
>pirofosforanu sodowego, a w USA wodorowinianu potasowego ("cream of
>tartar").
>Ponadto jest tez, w Polsce niespotykany, proszek do pieczenia bezsodowy,
>w ktorym zamiast sody oczyszczonej stosuje sie wodoroweglan potasu, a
>ktory to proszek jest nieco mniej wydajny od zwyklego na sodzie
>oczyszonej.
>
>Wladyslaw
no to leze...
moj jest angielski..
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |