From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto ze sliwkami
Date: Tue, 27 Mar 2001 13:05:29 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <8...@4...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: Newsfeeds.com
Lines: 48
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Report abuse to "a...@N...com"
Organization: Newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!isdnet!grolier!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!news-
out.nuthinbutnews.com!news-in-austin.nuthinbutnews.com!corp.newsfeeds.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47620
Ukryj nagłówki
Odrazam sie od jakiegos czasu tym ciastem, wiec oto i przepis
225 gr maki
3 plaskie lyzeczki proszku do piecz.
jakies 85g - niecale 10 dkg miekkiego masla/margaryny
150 g cukru
1 jajo
1/8 litra mleka
Na wierzch:
troche stopionego masla
1 kg sliwek
cukier zmieszany z cynamonem (hojnie)
te miary i wagi wyszlimi tak dziwnie bo to jest przpeis w j. ang,
a tam te wwszystkie uncje sa nierowne w stosunku do dekagramow i
gramow. Mozna zaokraglic.
Glowne skladniki bic, najlepiej w robocie,mikserze, czy maszynka
reczna (samymi rekami to duzo roboty..) az ciasto bedzie gladkie
i geste. Naoliwic blache duza. Wylac ciasto na.
Posmarowac stopionym maslem wierzch
Sliwki przekroic, poukladac na wierzchu bardzo gesto, porzadnie
posypac cukrem z cynam. (i zostawic duzo na potem. Przepis
zaklada prawie 20 dkg cukru). Piec w srednio goracym piecu ok 40
min. Wyjac i od razu posypac reszta cukru. Jesc bez zloki
uwazajac zeby sie zanadto nie poparzyc.
Ciasto ma te wspaniala zalete, ze zawsze wychodzi. Najlepsze jest
swieze. Na drugi dzien jest troche ciezkie, swieze natomiast
wcale. Mozna z jablkami, ale nie takie juz dobre - te slwiki
musza sie "rozpuscic", co jablka robia czasem niechetnie (dawno
temu, na chrzciny corki zrobilam ze sliwkami i z jablkami - gl
dlatego, ze wiedzialam, ze to ciasto mi wyjdzie - to ze sliw.
poszlo od razu, to z jablkami goscie troche poobgryzali).
Moze w sezonie dobry bylby rabarbar? Wisnie? Brzoskwinie? Nie
wiem, nie probowalam, ale na oko to tez dosc mokre owoce. Pewnie
mrozone sliwki sie nadaja.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|