Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto ze sliwkami/proszek
Date: Wed, 28 Mar 2001 18:40:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <1eqzrgi.18hm3os1xvklj0N%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@w...net>
<2...@n...aol.com> <99qohq$u7$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm201.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 985797496 11056 213.76.108.201 (28 Mar 2001 16:38:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Mar 2001 16:38:16 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6 (unregistered for 368 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47788
Ukryj nagłówki
Jola L-L <j...@i...pl> wrote:
> "Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
> news:20010327140340.25614.00001074@ng-bh1.aol.com...
> > To ja znowu pytam(bo juz kiedys pytalam,ale nikt za dobrze nie wiedzial)
> > czym rozni sie proszek do pieczenia polski od amerykanskiego???
> Dotka
>
> przy ciescie bananowym Magda B. pisala:
> "...1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia =2 lyzeczki amerykanskiego..."
>
> Tak Magda?
>
>
> Jola L-L
Proszek do pieczenia to mieszanina soli kwasnych i zasadowych, ktore
rozpuszczone i podgrzane reaguja ze soba wydzielajac dwutlenek wegla.
Ponadto proszek zawiera wypelniacz, ktory zapobiega przedwczesnemu
reagowaniu skladnikow ze soba, zazwyczaj skrobie lub po prosz make.
Podstawowym skladnikiem jest soda oczyszczona ("baking soda"), kwasny
weglan sodowy. W Polsce dodaje sie do niego zwykle kwasnego
pirofosforanu sodowego, a w USA wodorowinianu potasowego ("cream of
tartar").
Ponadto jest tez, w Polsce niespotykany, proszek do pieczenia bezsodowy,
w ktorym zamiast sody oczyszczonej stosuje sie wodoroweglan potasu, a
ktory to proszek jest nieco mniej wydajny od zwyklego na sodzie
oczyszonej.
Wladyslaw
|