Data: 2003-01-09 10:33:31
Temat: Re: Ciekawostka dietetyczna :)
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
============
Duzo pisaliscie o olejach. Ja z kolei ogladalem
program, w ktorym czlowiek wygladajacy na kompetentnego
wyjasnial zasady stosowania glutaminianu sodu. Otoz wg.
jego opini substancja ta rozklada sie w temperaturze
ok. 120C na jakies potworne paskudztwa. Nie moze byc
wiec stosowana do pieczenia i smazenia! Dopuszcza sie
jedynie gotowanie, duszenie i krotkie podsmazanie.
Wziawszy pod uwage, ze glutaminian jest skladnikiem
wiekszosci mieszanek przyprawowych, rowniez tych do
smazenia, grilowania i pieczenia, poczynajac od zwyklej
vegety, to do listy "szkodliwosci" mozna dorzucic
niewlasciwe uzywanie takich przypraw.
waldek
============
|