Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!domek.sl
odki.domek!not-for-mail
From: Katarzyna Kulpa <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciekawostka dietetyczna :)
Date: 12 Jan 2003 23:32:37 GMT
Organization: Domek slodki domek
Lines: 23
Message-ID: <s...@o...slodki.domek>
References: <s...@k...icsr.agh.edu.pl>
<avjj95$4sd$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: obora.slodki.domek
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141343
Ukryj nagłówki
On Thu, 9 Jan 2003 11:33:31 +0100, waldek <x...@o...pl> wrote:
: ============
: Duzo pisaliscie o olejach. Ja z kolei ogladalem
: program, w ktorym czlowiek wygladajacy na kompetentnego
: wyjasnial zasady stosowania glutaminianu sodu. Otoz wg.
: jego opini substancja ta rozklada sie w temperaturze
: ok. 120C na jakies potworne paskudztwa. Nie moze byc
: wiec stosowana do pieczenia i smazenia! Dopuszcza sie
: jedynie gotowanie, duszenie i krotkie podsmazanie.
: Wziawszy pod uwage, ze glutaminian jest skladnikiem
: wiekszosci mieszanek przyprawowych, rowniez tych do
: smazenia, grilowania i pieczenia, poczynajac od zwyklej
: vegety, to do listy "szkodliwosci" mozna dorzucic
: niewlasciwe uzywanie takich przypraw.
a to ciekawe, jesli wezmiemy pod uwage, ze tacy Chinczycy dodaja glutaminian
praktycznie do wszystkiego, w tym do smazenia (ile trwa "krotkie
podsmazanie"?).
kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
|