« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2015-12-19 22:44:45
Temat: Re: CielęcinaDnia Sat, 19 Dec 2015 20:25:17 +0100, Stokrotka napisał(a):
>> Cielęcina to bardzo jasne mięso po upieczeniu, więc kolorem może
>> przypominać indyka, ale na pewno nie konsystencją ani smakiem.
> Zgadza się prawdziwa cielęcina taka jest.
> Supermarketowa cielecina, to niestety zwykle po prostu młoda wołowina,
> w cenie cielęciny, ale kolor pszed i po obrobieniu zdecydowanie wołowy.
>
> Cielęciny w pieczeniu bardzo ubywa (kurczy się).
> Ale dobra jest i nadaje się zamiast wędliny.
> Poza tym nie każdemu jednak cielęcina odpowiada,
> są tacy co im szkodzi, dla takiego rozwiązanie "na kanapkę" jest idealne,
> bo jej nie dużo na raz.
> Ten pomysł z roladą bardzo dobry,
> bo cielęcina nie jest tłusta i może wyshnąć, a w roladzie nie wyshnie.
> Nie musi być zresztą dokładnie rolada, wystaczy jakieś nadzienie naphać do
> środka
Otóż to. Zwłaszcza, że z takim niewielkim kawałkiem jak ma Ewa, to może być
kłopot, jeśli chodzi o roladę - możliwości zależą od kształtu i układu
włókien. Jeśli kawałek nie jest dłuższy w tym kierunku, w którym biegną
włókna, to można zrobić w nim kieszeń na nadzienie, a ponieważ o rozbijaniu
mięsa nie ma mowy w tym wariancie, po zrobieniu kieszeni trzeba zamarynować
mięso (marynata ma wcieknąć w kieszeń) na jakieś 12-16 godzin.
> , np w kompozycji ze świeżą popryką , itp.
Do cielęciny papryka świeża chyba nie ejst najlpesza - mięso zejdzie na
plan drugi, papryka duszona ma specyficzny smak.
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2015-12-19 22:46:33
Temat: Re: CielęcinaDnia Fri, 18 Dec 2015 16:06:15 +0100, FEniks napisał(a):
> Roladę też brałam pod uwagę.
Jeśli masz kawałek szeroki, ale krótki, to zrób małe roladki z jakimś
fajnym nadzieniem - ale też rozbijając mięso tłuczkiem.
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2015-12-20 06:53:40
Temat: Re: CielęcinaW dniu 15-12-18 o 10:18, FEniks pisze:
> Jakie eleganckie danie można przygotować z cielęciny, konkretnie z
> ładnego chudego kawałka udźca (80dag), ale dość płaskiego. Zwykle z
> cielęciny robię potrawkę, a chciałabym coś bardziej odświętnego. Jakieś
> pomysły?
Nie wiem, czy to bardzo eleganckie, ale mnie najbardziej smakuje, o
ile jem cielęcinę. Znasz włoski, wpisz w gugla vitello tonnato, po
polsku też pewnie jest. Jest to tradycyjna potrawa z Piemontu, która
rozpowszechniła się w całej Europie, znakomita przekąska.
O, sprawdziłam, jest wiele polskich wersji, np. ta:
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,139802,1
6748194,Jak_tunczyk_z_cieleciem_Vitello_tonnato.html
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2015-12-20 07:00:43
Temat: Re: CielęcinaW dniu 15-12-18 o 18:07, Jarosław Sokołowski pisze:
>> A my jako te bidne cielęta...
>
> I to nie najpierwszego sortu.
Lepszy gorszy sort, ale w dobrym towarzystwie.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2015-12-20 09:57:05
Temat: Re: Cielęcina
>>... po zrobieniu kieszeni trzeba zamarynować
> mięso (marynata ma wcieknąć w kieszeń) na jakieś 12-16 godzin.
Nie wiem, mi jakoś to marynowanie do cielęciny nie pasuje.
Wydaje mi się, że marynuje się tłustsze mięsa: wiepszowinę, zwłaszcza
żeberka,
albo kaczkę.
Zreszztą teraz to nic nie marynuję. Jakoś mi nie smakuje,
wyhoodzi niby kruhe , ale ciężej strawne.
A i może być niebezpieczne. I loduwkę zapyha pszed wigilią.
--
_____http://ortografia.ma7.eu_____zmiana adresu strony
w zakładce 'inne', nowa wersja syntezatora mowy GdakMini2_99 ,
z nowym głosem
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2015-12-20 10:00:50
Temat: Re: CielęcinaW dniu 2015-12-20 o 06:53, bbjk pisze:
> W dniu 15-12-18 o 10:18, FEniks pisze:
>> Jakie eleganckie danie można przygotować z cielęciny, konkretnie z
>> ładnego chudego kawałka udźca (80dag), ale dość płaskiego. Zwykle z
>> cielęciny robię potrawkę, a chciałabym coś bardziej odświętnego. Jakieś
>> pomysły?
> Nie wiem, czy to bardzo eleganckie, ale mnie najbardziej smakuje, o
> ile jem cielęcinę. Znasz włoski, wpisz w gugla vitello tonnato, po
> polsku też pewnie jest. Jest to tradycyjna potrawa z Piemontu, która
> rozpowszechniła się w całej Europie, znakomita przekąska.
> O, sprawdziłam, jest wiele polskich wersji, np. ta:
> http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,139802,1
6748194,Jak_tunczyk_z_cieleciem_Vitello_tonnato.html
>
Podoba mi się, ale nie jestem pewna, czy połączenie cielęciny ze smakiem
ryby przypadnie do gustu moim domownikom. Jednak na pewno kiedyś wypróbuję.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2015-12-20 16:41:55
Temat: Re: CielęcinaDnia Sun, 20 Dec 2015 09:57:05 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>>... po zrobieniu kieszeni trzeba zamarynować
>> mięso (marynata ma wcieknąć w kieszeń) na jakieś 12-16 godzin.
>
> Nie wiem, mi jakoś to marynowanie do cielęciny nie pasuje.
> Wydaje mi się, że marynuje się tłustsze mięsa: wiepszowinę, zwłaszcza
> żeberka,
> albo kaczkę.
> Zreszztą teraz to nic nie marynuję. Jakoś mi nie smakuje,
> wyhoodzi niby kruhe , ale ciężej strawne.
> A i może być niebezpieczne. I loduwkę zapyha pszed wigilią.
E tam.
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2015-12-30 16:57:20
Temat: Re: CielęcinaZapomniałabym pochwalić się efektami.
Ostatecznie zamarynowałam cielę w soku z cytryny z przyprawami, tak
około 12h. Na drugi dzień obwiązałam nicią, obsmażyłam, podlałam syropem
z moich jabłek tymiankowych w winie (o których było kilka pięter wyżej)
i dusiłam około godzinki, od czasu do czasu uzupełniając wodą. Na końcu
powstały sos odrobinę zagęściłam mąką.
Cielęcina wyszła mięciutka, soczysta, pyszna. Polecam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2015-12-30 17:27:08
Temat: Re: CielęcinaDnia Wed, 30 Dec 2015 16:57:20 +0100, FEniks napisał(a):
> Zapomniałabym pochwalić się efektami.
> Ostatecznie zamarynowałam cielę w soku z cytryny z przyprawami,
Dobrze byłoby zmieszać sok z olejem.
> tak
> około 12h. Na drugi dzień obwiązałam nicią, obsmażyłam, podlałam syropem
> z moich jabłek tymiankowych w winie (o których było kilka pięter wyżej)
> i dusiłam około godzinki, od czasu do czasu uzupełniając wodą. Na końcu
> powstały sos odrobinę zagęściłam mąką.
> Cielęcina wyszła mięciutka, soczysta, pyszna. Polecam.
>
No i winszuję :-)
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |