Data: 2006-05-29 04:43:18
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Użytkownik Marek <m...@...tkb.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:e5cv77$d10$...@n...news.tpi.pl...
(...)
> Nic nie dalo. Chleb nie wyszedl bardziej ciemny niz po dodaniu miodu. Co w
> takim razie jest dodawane do ciemnego pieczywa? A moze wiecej karmelu.
Ale dlaczego tak uparcie chcesz barwić chleb?
Bo może nie rozumiesz, że w sklepach jest sprzedawany chleb barwiony
po to, by omamić klienta. Nie daje to żadnych skutków smakowych/zdrowotnych.
W warunkach domowych kolor chleba zależy od mąki - im bardziej razowa,
tym ciemniejszy.
Jest jeszcze jedna metoda - można część mąki (białej) lekko zrumienić
na suchej patelni. Ale raczej nie więcej niż 25% ogólnej ilości.
Chleb jest ciemniejszy, a smakuje wyraźnie lepiej.
Zakładam, że mówimy o chlebie "zwykłym", bo np. na pumpernikle
są określone przepisy i kombinować nie trza.
Zdrówka - Wojtek H.
|