Data: 2003-11-17 22:54:59
Temat: Re: Cinamon rolls - ktos potrafi?
Od: "Kasia Mikołajczyk" <K...@U...ceti.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agnieszka" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:640e.0000036a.3fb9323d@newsgate.onet.pl...
>
> > Prosze bardzo - po polsku :) http://tinyurl.com/vaz4
> >
> Czy moge prosic o wklejenie przepisu? nie moge otworzyc tej strony.
Pod ww. linkiem mam cos takiego:
"Na prosbe grupowych kolezanek przytocze 2 przepisy.
Jeden jest stary, drugi mlodszy i juz byl na grupie pt.: strucla
Stary
bulle szwedzkie
5 dag drozdzy
15 dag margaryny
3 dl mleka
2 dl cukru
10 dl maki
szczypta soli
Drozdze rozetrzec z lyzeczka cukru, polaczyc z cieplym mlekiem, rozpuscic
cukier. Wymieszac z maka + sol i dodac roztopiona margaryne. Wyrobic ciasto,
postawic w cieple do wyrosniecia. Podzielic na czesci (2 lub 3 ),
rozwalkowac, posmarowac czym lubicie :
cynamon + cukier+ margaryna
margaryna + cukier + orzechy wloskie
margaryna + cukier + wiorki kokosowe
powidla sliwkowe
marmolada
czekolada
itd.
Nie polecam tylko dzemu, bo wyplywa :((((((
Zwinac rolade i kroic w plasterki 2,5 - 3 cm.
Powkladac do papiurkow muffinkowych, posmarowac rozbeltanym jajem, poczekac
az podrosna i do pieca 250 st.
na 5-10-15 min, az beda ladnie przypieczone ( wszystko zalezy do kuchni ).
Jak nie ma papierkow muffinkowych, to mozna klasc na papier do pieczenia (
troche sie rozjada ).
Mlodszy
Strucla
7 dl maki
2,5 dag margaryny
2,5 dl mleka
5 dag drozdzy
1 dl cukru
szcz
buleczki wykonac jak wyzej . Strucle wychodza dwie ( ja robie w
blaszkach ). Strucle pieke w 225 st. ok pol godziny do 40 min.
Pare uwag praktycznych :
Drozdze moga byc suszone i mieszam je z maka
Wszystko wyrabiam w malakserze
Jak macie jeszcze jakies pytania to walcie jak w dym , juz mi mozg odmawia
posluszenstwa i ide do cieplutkiego wyrka :)))))))))))
pozdr.
adiola ( klejace sie oczka )"
koniec cytatu
pzdr
Kasia
|