Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co do ryżu?
Date: Tue, 6 Nov 2001 22:29:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <9s9knl$ms5$1@news.tpi.pl>
References: <9s9edj$nlk$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1005082165 23429 213.77.149.139 (6 Nov 2001 21:29:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Nov 2001 21:29:25 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79235
Ukryj nagłówki
Użytkownik "AMK" <k...@i...com> napisał w wiadomości
news:9s9edj$nlk$1@news.onet.pl...
> Co zaproponujecie na obiad do ryżu? Ma być proste (to przede wszystkim) i
> tanie.
Hejeczka;-)))
To może risotto z kurczakiem i pieczarkami?
Pierś kurczaka pokroić w kawałki, usmażyć na oliwie (kurczak może być
gotowany jeżeli wolisz). Pieczarki i cebulkę pokroić, zeszklić cebulkę na
oleju dorzucić pieczarki i chwilkę poddusić, dodać ziół prowansalskich i
posolić. Ryż ugotować albo uprażyć (ryż wrzucić na patelnię z gorącą oliwą,
usmażyć aż będzie szklisty, zalać bulionem - może być z kostki, bulionu ma
być dwa razy więcej niż ryżu i odparować, jeżeli ryż będzie jeszcze twardawy
to należy dodać jeszcze troszkę bulionu). Wrzucić wszystko do naczynia
żaroodpornego, doprawić pieprzem, jakimiś ziółkami jeżeli lubisz, a może
czymś pikantnym: pieprzem kajeńskim, papryka itp. Włożyć na kwadrans do
piekarnika i gotowe. Risotto podaje posypane zieloną pietruszką ;-)
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|