Data: 2001-11-06 21:29:06
Temat: Re: Co do ryżu?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "AMK" <k...@i...com> napisał w wiadomości
news:9s9edj$nlk$1@news.onet.pl...
> Co zaproponujecie na obiad do ryżu? Ma być proste (to przede wszystkim) i
> tanie.
Hejeczka;-)))
To może risotto z kurczakiem i pieczarkami?
Pierś kurczaka pokroić w kawałki, usmażyć na oliwie (kurczak może być
gotowany jeżeli wolisz). Pieczarki i cebulkę pokroić, zeszklić cebulkę na
oleju dorzucić pieczarki i chwilkę poddusić, dodać ziół prowansalskich i
posolić. Ryż ugotować albo uprażyć (ryż wrzucić na patelnię z gorącą oliwą,
usmażyć aż będzie szklisty, zalać bulionem - może być z kostki, bulionu ma
być dwa razy więcej niż ryżu i odparować, jeżeli ryż będzie jeszcze twardawy
to należy dodać jeszcze troszkę bulionu). Wrzucić wszystko do naczynia
żaroodpornego, doprawić pieprzem, jakimiś ziółkami jeżeli lubisz, a może
czymś pikantnym: pieprzem kajeńskim, papryka itp. Włożyć na kwadrans do
piekarnika i gotowe. Risotto podaje posypane zieloną pietruszką ;-)
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|