Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co dobrego z cieleciny..?
Date: Sun, 3 Mar 2002 23:14:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <a5u7df$5r2$1@news.tpi.pl>
References: <a5rjc5$f8c$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: misiu.wieczysta.krakow.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1015193840 5986 213.25.34.4 (3 Mar 2002 22:17:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 3 Mar 2002 22:17:20 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:98492
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kasia" <k...@r...net.eu.org> napisał w wiadomości
news:a5rjc5$f8c$1@news.onet.pl...
> ....zostalam obdarowana spora iloscia tego miesa ale nie wiem co z niego
> zrobic. Moze ktos ma cos sprawdzonego- smaczniutkiego i podzieli sie ze
mna?
> Pozdrawiam Kasia
Byl taki okres w moi zyciu ze jedynym dostepnym miesem byla
cielecina,robilam z niej wszystko. Z szynki roladki, sznycle, mielone ,
pieczen.
Pieczen;
Ladny kawalek z szynki obwiazac. Cebule pokroic drobno, boczek surowy- na
okolo 1kg miesa-
2 plastry pokroic w drobniutka kostke. W brytfanie rozpuscic tak ok lyzki
masla. odrobine podsmazyc cebule,dodac boczek, zrumienic. Ulozyc na tym
mieso,posypac wiorkami masla.
Piec pod przykryciem w tem troche ponad 200C.W czsie pieczenia mieso
obracac, posypujac za pierwszym razem sola i pieprzem, potem juz tylko
ppieprzem.Ja za pierwszym razem uzywam czarnego pieprzu a potem zielonego i
czewonego utluczonego w mozdzierzu.Jak widze ze za malo sosu dodaje odrobine
wody i masla.Mozna podawac na cieplo, nallepiej z pieczonymi ziemniaczkami,
na zimno tez bardzo dobra.
Pozdrawiam Ramzes-a.
|