Data: 2006-06-01 16:58:26
Temat: Re: Co dobrego zjeść / przywieźć z Portugalii ?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le jeudi 1 juin 2006 ŕ 00:11:41, dans <4...@u...de> vous écriviez
:
>
>>> A masz moze jakies linki ? Albo bibliografie ?
>>>
>>> Ewcia,
>>> zamarzona w sztokfiszu
>> podesłać ci wobłę, jak będę następny raz w Moskwie? Powinna przeżyć
>> podróż pocztą.
>
> U nas solony/suszony dorsz jest, nawet to specjalnosc kuchni
> prowansalskiej. To "sztokfisz" mnie interesuje, czyli polskie
> przepisy, dlatego prosze o bibliografie (a Jerzy jest znanym
> bibliografem).
[...]
Sztokfisz nadaje się do przygotowania kotletów, budyniu, duszenia z
jarzynami [ziemniaki+boczek], zapiekania ze szpinakiem, pomidorami,
cebulą i ugotowanymi wcześniej ziemniakami.
Wcześniej moczymy kilka godzin w wodzie, mleku lub słabym/rozcieńczonym
piwie.
pozdr. Jerzy
|