Data: 2002-02-16 17:25:02
Temat: Re: Co dobrego zrobić z dzikim ryżem?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa wrote:
>
> a czy dziki ryz to to samo co ryz nie luskany? I jakie sa w ogóle zalety
> zdrowotne takich ryzów, czym sie róznia od zwyklego bialego ryzu?
> Ewa
Dziki ryz to zupelnie inna roslina niz bialy. Rosnie w Kanadzie, a
przynajmniej stamtad pochodzi, lacinska nazwa: Zizania aquatica.
Ja bardzo lubie smak dzikiego ryzu, bardzo orzechowy i intensywny. Lubie
go po ugotowaniu podsmazyc na masle z odrobina czosnku, lub zrobic
ciepla salatke z dzikiego ryzu, pomaranczy, rodzynek i orzechow
sprazonych w cukrze. Taka salatka dobrze pasuje do ciezkich mies lub
indyka. Jak kto ma, mozna do niej dodac surowe zurawiny.
Rowniez tabuleh jest dobra z dzikim ryzem zamiast kuskus.
Kaczka nadziewana dzikim ryzem i pomaranczami z duza iloscia pieprzu tez
byla dobra.
Magdalena Bassett
|