Data: 2003-06-08 16:17:55
Temat: Re: Co jeść w Egipcie ?
Od: "Jacuo" <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bbvclb$sl1$1@foka.acn.pl...
> Witam
>
> Za 5 dni wybieramy się do Egiptu ( wrr, w piatek 13-ego!) w związku z tym
> chciałam zapytać, co polecacie tam jeść. Oczywiście domyślam się, ze
hotele
> nastawione są typowo na Europejczyków, więc kuchnia hotelowa raczej w te
> klimaty zmierza :(
> Jednak liczę, że uda się nam zjeść również coś typowo egipskiego. No
> właśnie, tylko co ? W kraju arabskim będziemy 1 raz, mam nadzieję, ze nie
> dopadnie nas "zemsta faraona" :)
> Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Nie znam takich potrwa z "wyzszej" polki - ja ja stolowalem sie glownie w
tanich miejscach. :
Typowe potrawy to falafel ( kulki warzywne w bulce, z sosami ), szawarma
( mieso w bulce z warzywami i sosami ), kurczak ( kebab, smazony,
grillowany, szisz-taluk/kawalki ), humus ( pasta z ciecierzycy ), zupa
"fasolija", czyli fasolowa ......
Do picia - swieze soki ( szczegolnie z trzciny cukrowej ), jest tez piwo ( 2
rodzaj Stella i Sakkara - nawet przyzwoite ), wino ( jeden rodzaj - takie
sobie ), herbata ( zwykla lub "carcade" - z hibiscusa )
W razie klopotow zoladakowych ( wymiana flory bakteryjnej lub zatrucie )
polecam Nifuroksazyd ( na recepte, dziala oczywiscie na wszelkie infekcje
bakteryjne ), a na rozwolnienie Imodium lub w lzejszych przypadkach wegiel.
Polecam albo drogie restauracje, albo jedzenie na ulicy - wszelkie
restauracje "takie sobie" nie daja zadnych plusow, a wiecej kosztuja.
> Poza tym mam zamiar nabyć na bazarze w Kairze albo gdziekolwiek indziej
> jakieś przypawy - na co powinnam się nastawić, czego na pewno u nas nie
> dostanę a warto kupić?
Polecam rzeczony "hibiscus" - niby znany u nas, ale inna odmiana.
>
> Dzięki wielkie
> Kasia
--
Jacek
|