Data: 2011-06-23 08:20:39
Temat: Re: Co jest niebezpiecznego mają białe szparagi?
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-06-16 23:00, Stokrotka pisze:
>
>
>> Szparagi sa jednymi z bogatszych roslin w saponiny, ktore bardzo
>> dobrze lacza sie z woda podczas gotowania i moga byc toksyczne dla
>> czlowieka.
>> Takze powodowac m.in. wymioty.
>> Dlatego trzeba je prawdopodobnie troche dluzej pogotowac i nie uzywac
>> potem tej wody jako bazy do jakichs zup lub tym podobne.
>
> Dzięki za zdaje się jedyną odpowieź na temat.
> Znaczy należy omijać białe i jadać zielone.
Znaczy, ze te biale trzeba z 5-10 minutek dluzej pogotowac, a potem
wylac i wyplukac wode po gotowaniu ze szparagow, ktora zwiazala te saponiny.
Wtedy ich wartosc bedzie taka sama jak zielonych.
Generalnie szparagi sa bogate w blonnik i spozywanie ich w sezonie
chociaz ze 2 razy w tygodniu, to tak jakbys swoj uklad trawienny wyslala
na wczasy spa.
Poza tym jak masz ochote na cos nierozsadnego, a smacznego typu paczki,
ciasta czy slodycze to warto zjesc przed tym chciaz z garstke szparagow
lub czegos bogatego w blonnik, poniewaz wiaze on cukry i wszystko to, co
mogloby wplynac tuczaco.
|