Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jeszcze z Czech??
Date: Sat, 2 Jun 2007 21:28:28 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <f3sgla$cqk$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f3r566$6h5$1@news.onet.pl> 3r665$hhd$11inees.ggzett.pll
r799$bmm$1@@ewssonee.pll
<1...@h...googlegroups.com>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ckb124.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1180812779 13140 83.31.77.124 (2 Jun 2007 19:32:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Jun 2007 19:32:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2741.2600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2742.200
X-Antivirus: avast! (VPS 000746-2, 2007-06-01), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297241
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-B32F8E.13545102062007@news.gazeta.pl...
> In article <1...@h...googlegroups.co
m>,
> Michał Komorowski <k...@w...pl> wrote:
>
> > > Eee nie, na mega zakupy się nie nastawiam, raczej na mega zwiedzanie,
a
> > > zakupy to raczej tylko kulinarne ciekawostki i to przy okazji -
oczywiscie
> > > na miejscu mam zamiar skosztowac knedliczków, a pytanie o markety - to
> > > dlatego, ze zakupy planuje generalnie wieczorem, w drodze powrotnej..
> >
> > To sprobuj tez plackow ziemniaczanych ("bramborowych"). Nie jestem w
> > stanie okreslic, czym dokladnie roznia sie od "naszych", ale sa
> > zdecydowanie inne - i jakies takie... lepsze :)
> > Natomiast ostroznie przy zamawianiu ryby w restauracji - ZAWSZE pytaj,
> > jakie do tego przewiduja dodatki. Dosc popularne jest u nich mieszanie
> > ziemniakow z kiszona kapusta i podawanie tego paskudztwa NA ZIMNO do
> > ryby. Nalezy tego stanowczo unikac.
> > Nie wiem, czy w Czechach tez, ale na Slowacji furore ostatnio robi
> > piwo bursztynowe (cos jak nasz Dog In The Fog), coraz czesciej daja to
> > "z kija" w restauracjach i jest naprawde warte uwagi. Mowia na to -
> > nie mam pojecia dlaczego - "granat".
>
> Granat to rodzaj piwa z praskiego browaru Staropramen i jego nazwa jest
> chronionym znakiem towarowym. Podobno jest to stara (XIX-wieczna?)
> receptura, niedawno przywrócona do produkcji. Jest to piwo półciemne,
> nie mające nic wspólnego z aromatyzowanymi lemoniadkami jak te psie
> siki, o których piszesz.
A ja od jakiegoś czasu piję niemal wyłącznie polskiego "Koźlaka" z browaru
Amber, że się tak podłączę - wydaje mi się że mogę go z czystym sumieniem
polecić, bo na temat tych najpopularniejszych w Polsce piw mam coraz
bardziej zblizone zdanie do tego powyżej. Piłeś?
A żeby pozostać przy temacie, to ja - ze Słowacji co prawda, ale może w
Czechach też się dostanie? - przywoziłem zapas ciemnego piwa które się
nazywa "Saris", ale oba "s" sa z tym ogonkiem na górze, więc wymawia się
"Szarisz".
A o musztardzie ktoś wspomniał? :-)
|