Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!news.internetia.pl!skynet.be!europa.netcrusader.net!
205.252.116.205!howland.erols.net!portc.blue.aol.com.MISMATCH!portc03.blue.aol.
com!audrey04.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 43
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 21 May 2001 19:28:47 GMT
References: <4...@i...kat1.upc.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: Co można zrobić z
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <2...@n...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52206
Ukryj nagłówki
>Jak masz przepis do poprosze. Moze spróbuje w weekend :)
>
>
No niestety bylam tak zalatana,ze dopiero dzisiaj podam Ci ten przepis.Jest
bardzo prosty tylko mysle,ze jedynym ale za to sporym problemem beda
skladniki.Wprawdzie wszyscy mowia,ze w Polsce teraz wszystko mozna kupic ale
wydaje mi sie,ze nie bardzo wiec podam wersje zmodyfikowana.
Pozole
5 szklanek kukurydzy
glowa swini
dwie swinskie nogi(niekoniecznie)
4 zabki czosnku
jedna duza cebula
2 listki laurowe
sol
mielona ostra papryka(w wersji oryginalnej sa to suszone papryki "chiles
guajillos"ktore sie specjalnie przygotowuje)
Zasadniczo to to danie sie robi ze specjalnie spreparowanej kukurydzy,ktora
mozna kupic w puszkach "hominy" nie wiem czy to w Polsce jest do dostania.Mozna
robic ze zwykla kukurydza,tak jak ja tu podalam ale to wlasciwie bedzie juz cos
zupelnie innego.
Sposob przyrzadzania:
Do okolo czterech litrow wody dodac kukurydze,czosnek,cebule i zagotowac.Dodac
mieso,gotowac az bedzie miekkie.Wyjac mieso z wywaru i pokroic,usunacskore,zyly
itd.Dodac listki laurowe i mielona papryke,z powrotem mieso i gotowac kilka
minut.Podaje sie w glebokim talerzu.Do tego stawia sie na stole miseczki z
drobno posiekana cebula.posiekanymi rzodkiewkami,pokrojona na waskie paseczki
salata(uzyc noza plastikowego).Podaje sie tez oregano i cwiartki zielonych
cytrynek zeby sobie doprawic zupe.Je sie z tostadas(smazone tortille
kukurydziane)albo ewentualnie ze swiezymi tortillami.W jednym domu podali tez
posiekana swieza kolendre i posiekane papryczki jalapenos.
Ja nie jestem zwolennikiem tego typu mies ale mozna tez to robic z chuda
wieprzowina pol na pol z piersiami kurczaka.Wersja z okolic Acapulco co jest
tamtejszym popisowym daniem regionalnym i nazywa sie "Pozole blanco" nie
przewiduje dodawania ostrej papryki do pozole za to "na boku" podaje sie ostra
zielona salse.
Dotka
|