Data: 2003-12-04 14:21:47
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
Od: "Finka" <f_inka@nospam_interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > 3.groch z grzybami i cebulką
> > 4.pierogi z kapusty słodkiej z serem ( pycha)
>
> Mogłabyś upublicznic te dwa przepisy? Niekoniecznie dokładne
> proporcje, ale przynajmniej opisowo :-)
Już się robi :) choć do bardzo proste potrawy
Groch z grzybami i cebulką:
Gotuje się dwa rodzaje grochu, jeden cały, kulki ( po wcześniejszym
namoczeniu w wodzie i odstaniu np. przez noc)
i łuskany, żółty w połówkach. Proporcje dowolne. Caly groch do miękkości,
łuskany należy rozgotować. Osobno gotuję grzyby suszone, i smażę cebulę.
Oba rodzaje grochów po odcedzeniu mieszam, doprawiam ( sól, pieprz, maggi).
Grzyby drobniutko kroję w kostkę. I to wszystko. Nakłada się na talerz
groch, na to porcję grzybów i całość obficie polewa cebulką. Myślę ,że można
też wykorzystać jeden rodzaj grochu i lekko go rozgotować.
To prosta i wigilijna potrawa, resztę grochu dodajemy do kapusty z grochem -
ta robi furorę, nawet odgrzewana następnego dnia
Pierogi ze słodkiej kapusty z serem
Takie pierogi najczęściej goszczą na naszym stole, oprócz oczywiście
ruskich. Odkąd pamiętam babcia, potem mama zawsze je robiła.
Farsz przygotowuje się w ten sposób, że gotuje się poszatkowaną białą
kapustę ( nie należy jej przegotować, musi być miękka). Odcedza się ją i
wyciska, my to robimy ręcznie po przelaniu zimną wodą, żeby odcisnąć z niej
resztki wody. Do kapusty dodaje się podsmażoną cebulkę, ser biały, ale nie
mielony ( bo robi się papka), wystrczy go rozkruszyć,a po zamieszaniu sam
się rozdrobni, sól , pieprz i gotowe. Proporcje hmmm... nie za dużo sera
głównym składnikiem jest kapusta.
Robimy pierogi i gotujemy.
Ja od lat je jem i bardzo mi smakują, jak zresztą całej rodzinie, ale to
może kwestia przyzwyczajenia:)
Spróbujcie, zyczę smacznego
Barbara
|