Data: 2002-07-04 15:48:15
Temat: Re: Co robicie z rabarbarem?
Od: "Agusiek" <A...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >[....]
> >
> >JEMY :)) Takie dlugie fajne obrane ze skórki, jak nam juz morde wykreca
> >dokumentnie maczamy te dlugie w cukrze i dalej jemy :))
> >
> >Poza tym ciasto z rabarbarem i beza :))
> >
> >Aga
> >
>
>
> aaa, ja z takiego juz wyrosla, albo mam taki sobie, bo tak
> jedzony smakuje wlasnie tak sobie.
> a bezy CO?, rumbarbar w srodek czy przekladane?
>
> Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
> powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
> biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
> i Lilla]
> K.T. - starannie opakowana
>
A bezy tak, ze robimy ciasto:
2 szkl. maki
1 szklanka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 zóltka
pól kostki roztopionego masla (100 gram)
kubeczek kwasnej smietany (200 ml)
Robimy z tego ciasto, wszystko mieszajac w misce.
4 bialka + szklanka albo i wiecej cukru (niestety robie na oko) ubijamy na
piane.
Rabarbar pokrojony w kostke wysypujemy na ciasto, na to ukladamy albo lyzka,
albo z tuby piane i pieczemy ok. 45 min w ok. 180 stopniach.
W oryginalnym chyba stalo, ze trzeba ta beze polozyc na juz podpieczone
ciasto, ale ja wstawiam do jeszcze chlodnego gazowego piekarnika i sie
piecze bardzo ladnie.
Beza ma sie troszke zrumienic, a w ogóle to mozna pewnie jakos czyms
przykryc :))
Smacznego, Aga
P.S. zawsze sie udaje i szybko sie robi, czasem robie wariant z kruszonka:
200 dag masla
375 g maki
1 op. cukru waniliowego
1 lyzeczka cynamonu
15 dag cukru
Maslo na kruszonke roztopic i przestudzic, Do miski przesiac make i
wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodac roztopione maslo,
szybko zagniesc. Ja mieszam lyzka i samo sie "grudkuje" kruszonkowo :))
|