Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 80


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2015-08-15 23:58:16

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiesiaczek <W...@v...pl> Wrote in message:
> W dniu 15.08.2015 o 14:44, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 15 Aug 2015 13:55:38 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>> W dniu 15.08.2015 o 13:21, Justyna pisze:
>>>>
>>>> Użytkownik "Wiesiaczek" <W...@v...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:mqn6p0$6rt$1@node2.news.atman.pl...
>>>>> W dniu 15.08.2015 o 11:53, Justyna pisze:
>>>>>> Skoro wciągam się w tematykę gotowania, to zapytam
>>>>>> jeszcze o garnki.
>>>>>> Mam kupiony przed wieloma laty, ale nieużywany, komplet
>>>>>> garnków ze stali nierdzewnej (Edelstahl Rostfrei 18/10).
>>>>>> Skoro już je mam, to chcę zapytać czy gotowanie w takich
>>>>>> garnkach jest zdrowe?
>>>>>> W komplecie są garnki i rondel, wszystkie ze szklanymi
>>>>>> pokrywkami. Uchwyty są plastikowe.
>>>>
>>>>> Nadają się do gotowania wody... no może i ziemniaków na obiad.
>>>>> Stal nierdzewna sama w sobie nie jest szkodliwa, ale niestety, jej
>>>>> zdolność przewodzenia ciepła powoduje, że garnki z niej wykonane nie
>>>>> nadają się do gotowania. Dlatego termosy robi się właśnie z takiej
>>>>> stali i tam ona się sprawdza.
>>>>> Oczywiście robione są jakieś egzorcyzmy z nadspawanym dnem czy jego
>>>>> pogrubianiem, ale to tylko namiastki i zasadniczo niczego to nie zmienia.
>>>>
>>>> W moich chyba właśnie takie coś zastosowano, bo pod spodem
>>>> jest napis: SUPER CAPSULED BOTTOM.
>>>>
>>>>> Im więcej takich usprawnień tym wyższa jego cena i obecnie za
>>>>> astronomiczną kasę można kupić taki garnek, którego parametry będą
>>>>> porównywalne z tanim garnkiem emaliowanym.
>>>>
>>>> Jednak ja nie zamierzam takich garnków kupić, ja już je mam.
>>>>
>>>> Ale wlaściwie dlaczego się nie nadają do gotowania?
>>>> Gotuje się w nich zbyt długo, czy wymagają wyjątkowo wysokiej
>>>> temperatury?
>>>>
>>>> Do tej pory rozważałam kwestię czy są zdrowe.
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>> Justyna
>>>>
>>>
>>> Nierównomiernie się nagrzewają, co powoduje, że zdarzają się przypalenia
>>> potraw. Chyba jest to jedyna wada z punktu widzenia zdrowotności.
>>> Spróbuj ugotować kaszę manną na mleku i jeśli Ci się uda to zrobić bez
>>> przypalenia, to Twoje garnki są w porzo:)
>>
>> Gotuję. Nie przypalam. Podszkol się w technice gotowania 3-)
>
> Technikę gotowania to ja mam w małym... :P

Płuczę garnek zimną wodą (niezależnie od tego, z czego jest
garnek), wlewam mleko, wsypuję kaszę, mieszam. Odstawiam na
kilkanaście minut do napęcznienia kaszy. Znowu mieszam, aby
rozdzielić ziarenka. Stawiam na dosyć mocnym ogniu. Mieszając
doprowadzam do wrzenia, zmniejszam grzanie/płomień na minimum
(lub odstawiam nieco na bok na kuchni kaflowej), lekko pyrkolącą
kaszkę mieszam wolniutko jeszcze chwilę. Gotowe.
Od 20 lat nie przypaliłam.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2015-08-16 00:14:30

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:55cfb5fa$0$4766$65785112@news.neostrada.pl...
> Płuczę garnek zimną wodą
> (niezależnie od tego, z czego jest garnek)

Jakkolwiek jakoś mogę sobie wyobrazić sens tego
zabiegu przy garnkach emaliowanych, gdzie powierzchnia
jest porowata i chcesz wypełnić pory czystą wodą aby
mlekiem nie nasiąkły to jednak przy garnku z nierdzewki
to nie ma chyba żadnego sensu...

Ktoś zna myśl piękną która stoi za tym namaczaniem garnka
wodą przed gotowaniem mleka?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2015-08-16 08:48:35

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 15.08.2015 o 23:30, Pszemol pisze:
> "Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
> news:mqo2ir$end$1@node1.news.atman.pl...
>>>> Nadają się do gotowania wody... no może i ziemniaków na obiad.
>>>> Stal nierdzewna sama w sobie nie jest szkodliwa, ale niestety, jej
>>>> zdolność przewodzenia ciepła powoduje, że garnki z niej
>>>> wykonane nie nadają się do gotowania.
>>>
>>> Że co? :-) Stal jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła.
>>
>> Stal a stal nierdzewna to dwie, zupełnie różne rzeczy.
>> Przewodnictwo cieplne stali: 58 W/(m?K)
>> Przewodnictwo cieplne stali nierdzewnej 15 W/(m?K)
>>
>> Więc nie p... proszę głodnych kawałków.
>
> Oba rodzaje stali są wyśmienitymi przewodnikami ciepła!


Tylko nierdzewna blisko cztery razy gorszym he he :)


> A różnica 3-4 razy jest przy naszym gotowaniu małoistotna
> wręcz do pominięcia. Dla porównania, przewodnictwo wody
> czy mleka to zaledwie 0,5 W/(mK). Napisanie że nie nadają
> się do gotowania jest mocnym nieporozumieniem...
>
>>>> Dlatego termosy robi się właśnie z takiej stali i tam ona się sprawdza.
>>>
>>> Że co? ^2 ?
>>
>> G...o!
>
> :-)))
> Oj, palnąłeś głupotę z tym termosem że hej.
> Doczytaj proszę jak one działają, ok?

Wiem doskonale jak one działają i ich producenci też wiedzą.
Nikt nie produkuje termosów z innych materiałów niż szkło i stal
nierdzewna. Produkcja termosu z aluminium byłaby fiaskiem :)


>> Nie pisałem, że nie jest odporny na kwasy, tylko pisałem,
>> że ma złą przewodność cieplną i stąd problemy z gotowaniem.
>
> Ma zupełnie wystarczającą przewodność, zapewniam Cię.
> Problemy z gotowaniem mają różni ludzie i w różnych garnkach...
> Kupienie dobrego garnka nie zrobi z Ciebie dobrego kucharza
> na takiej samej zasadzie jak kupienie dobrego aparatu foto nie
> zrobi z Ciebie dobrego fotografa...
>
> Jak ktoś gotuje na pełnym ogniu gęste potrawy to wiadomo
> że mu się wszystko przypala... Bo to potrawa ma niedostateczną
> przewodność cieplną aby odprowadzić energię od dna i rozprowadzić
> ją po całej swej objętości a ponieważ gęsty sos czy zupa ma utrudnioną
> konwekcję to się szybko przypala od dna i jest to chyba oczywiste.
> Będzie się przypalać tak samo w emaliowanym garnku jak i z nierdzewki.
>
> Podobnie jest z patelnią z nierdzewki - mięso przywiera do czystej
> patelni z nierdzewki na początku i po pewnym czasie samo się od
> niej odlepia... O ile oczywiście nie spróbujesz go na siłę w pierwszej
> fazie przywierania odrywać... Tu masz fajny przykład takiego smażenia:
> https://www.youtube.com/watch?v=V01DNd3VEm8
> Jak widać, nie trzeba żadnego tłuszczu czy -tym bardziej- teflonu.
>
>> Tu cytat ze strony
>> http://blog.ballarini.pl/wszystko-co-chcielibyscie-w
iedziec-o-patelniach-ze-stali-nierdzewnej-3/
>>
>>
>> "Wady patelni ze stali nierdzewnej
> [...]
>> Zresztą autor tego tekstu opisze bzdury w innym miejscu, a mianowicie:
>>
>> "Istotna cecha stali jest rowniez to, ze jest to materiał
>> ferromagnetyczny, czyli przyciagajacy magnes. Oznacza to, ze kazde
>> naczynie ze stali nierdzewnej nadaje sie do stosowania na kuchenkach
>> indukcyjnych."
>>
>> Spróbujcie przyłożyć magnes do takiego garnka, możecie się zdziwić :)
>> Inna rzecz, że akurat ta własność nie ma najmniejszego wpływu na
>> gotowanie
>> na kuchenkach indukcyjnych, ale o tym poszukajcie sobie sami:)
>
> No to sam widzisz jaki sobie autorytet do cytowania wybrałeś... :-)

No to jak widzisz, to dowodzi, że ja nie podchodzę bezkrytycznie do tego
co mi serwują spece od reklamy i promocji a także niedouczeni dziennikarze.

--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)

"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2015-08-16 16:01:02

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
news:mqpbo6$njt$1@node1.news.atman.pl...
> W dniu 15.08.2015 o 23:30, Pszemol pisze:
>> "Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
>> news:mqo2ir$end$1@node1.news.atman.pl...
>>>>> Nadają się do gotowania wody... no może i ziemniaków na obiad.
>>>>> Stal nierdzewna sama w sobie nie jest szkodliwa, ale niestety, jej
>>>>> zdolność przewodzenia ciepła powoduje, że garnki z niej
>>>>> wykonane nie nadają się do gotowania.
>>>>
>>>> Że co? :-) Stal jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła.
>>>
>>> Stal a stal nierdzewna to dwie, zupełnie różne rzeczy.
>>> Przewodnictwo cieplne stali: 58 W/(m?K)
>>> Przewodnictwo cieplne stali nierdzewnej 15 W/(m?K)
>>>
>>> Więc nie p... proszę głodnych kawałków.
>>
>> Oba rodzaje stali są wyśmienitymi przewodnikami ciepła!
>
>
> Tylko nierdzewna blisko cztery razy gorszym he he :)

Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia przy gotowaniu.

>>>>> Dlatego termosy robi się właśnie z takiej stali i tam ona się
>>>>> sprawdza.
>>>>
>>>> Że co? ^2 ?
>>>
>>> G...o!
>>
>> :-)))
>> Oj, palnąłeś głupotę z tym termosem że hej.
>> Doczytaj proszę jak one działają, ok?
>
> Wiem doskonale jak one działają i ich producenci też wiedzą.
> Nikt nie produkuje termosów z innych materiałów niż szkło i stal
> nierdzewna. Produkcja termosu z aluminium byłaby fiaskiem :)

Z innego powodu niż Ci się wydaje.
Chodzi tu o pasywność na różne rodzaje jedzenia/napojów
jakie możesz do takich termosów nalać - aluminium nie
jest pasywne na tyle aby pełnić taką funkcję. Nie mógłbyś
w nim trzymać kwaśnych napojów bo reagowałyby z aluminium.
A kwaśne napoje (pH < 7) są wszędzie: kawa, sok pomidorowy,
pomarańczowy, lemoniada, coca-cola itp...
Aby pełnić taką funkcję musiałoby być pokrywane plastikami,
tak jak puszki aluminiowe: mają one cienkie wyściółki z tworzywa.
I wtedy wkroczyłbyś na tereny nocnych koszmarów z ekologami,
którzy zanudzaliby Cię tematem wyciekania BPA z wyściółek itp...
Więc producenci wolą nierdzewkę i szkło, wilk syty i owca cała.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2015-08-16 16:42:19

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:mqodh5$6l3$1@dont-email.me...
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:55cfb5fa$0$4766$65785112@news.neostrada.pl...
>> Płuczę garnek zimną wodą
>> (niezależnie od tego, z czego jest garnek)
>
> Jakkolwiek jakoś mogę sobie wyobrazić sens tego
> zabiegu przy garnkach emaliowanych, gdzie powierzchnia
> jest porowata i chcesz wypełnić pory czystą wodą aby
> mlekiem nie nasiąkły to jednak przy garnku z nierdzewki
> to nie ma chyba żadnego sensu...
>
> Ktoś zna myśl piękną która stoi za tym namaczaniem garnka
> wodą przed gotowaniem mleka?

Pogrzebałem i wydłubałem coś fajnego i zabawnego:
http://www.paranormalne.pl/topic/12211-magia-gotujac
ego-sie-mleka/

A ktoś z Was zastanawiał się może jak miałby ten talerzyk na dnie garnka z
gotującym się mlekiem zapobiegać jego wykipieniu? Bo to też jest doradzane
jako jakaś podobna magia...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2015-08-16 17:06:37

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 16.08.2015 o 16:42, Pszemol pisze:
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
> news:mqodh5$6l3$1@dont-email.me...
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:55cfb5fa$0$4766$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Płuczę garnek zimną wodą
>>> (niezależnie od tego, z czego jest garnek)
>>
>> Jakkolwiek jakoś mogę sobie wyobrazić sens tego
>> zabiegu przy garnkach emaliowanych, gdzie powierzchnia
>> jest porowata i chcesz wypełnić pory czystą wodą aby
>> mlekiem nie nasiąkły to jednak przy garnku z nierdzewki
>> to nie ma chyba żadnego sensu...
>>
>> Ktoś zna myśl piękną która stoi za tym namaczaniem garnka
>> wodą przed gotowaniem mleka?
>
> Pogrzebałem i wydłubałem coś fajnego i zabawnego:
> http://www.paranormalne.pl/topic/12211-magia-gotujac
ego-sie-mleka/
>
> A ktoś z Was zastanawiał się może jak miałby ten talerzyk na dnie garnka
> z gotującym się mlekiem zapobiegać jego wykipieniu? Bo to też jest
> doradzane jako jakaś podobna magia...

Po prostu zapobiega.
Czego tu nie rozumiesz?
Sam miałem i używałem taki krążek porcelanowy, który służył właśnie do
tego, żeby mleko nie kipiało i się nie przypalało.

--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)

"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2015-08-16 17:08:23

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 16.08.2015 o 16:01, Pszemol pisze:
> "Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
> news:mqpbo6$njt$1@node1.news.atman.pl...
>> W dniu 15.08.2015 o 23:30, Pszemol pisze:
>>> "Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
>>> news:mqo2ir$end$1@node1.news.atman.pl...
>>>>>> Nadają się do gotowania wody... no może i ziemniaków na obiad.
>>>>>> Stal nierdzewna sama w sobie nie jest szkodliwa, ale niestety, jej
>>>>>> zdolność przewodzenia ciepła powoduje, że garnki z niej
>>>>>> wykonane nie nadają się do gotowania.
>>>>>
>>>>> Że co? :-) Stal jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła.
>>>>
>>>> Stal a stal nierdzewna to dwie, zupełnie różne rzeczy.
>>>> Przewodnictwo cieplne stali: 58 W/(m?K)
>>>> Przewodnictwo cieplne stali nierdzewnej 15 W/(m?K)
>>>>
>>>> Więc nie p... proszę głodnych kawałków.
>>>
>>> Oba rodzaje stali są wyśmienitymi przewodnikami ciepła!
>>
>>
>> Tylko nierdzewna blisko cztery razy gorszym he he :)
>
> Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia przy gotowaniu.


Jaaaasne:)


>>>>>> Dlatego termosy robi się właśnie z takiej stali i tam ona się
>>>>>> sprawdza.
>>>>>
>>>>> Że co? ^2 ?
>>>>
>>>> G...o!
>>>
>>> :-)))
>>> Oj, palnąłeś głupotę z tym termosem że hej.
>>> Doczytaj proszę jak one działają, ok?
>>
>> Wiem doskonale jak one działają i ich producenci też wiedzą.
>> Nikt nie produkuje termosów z innych materiałów niż szkło i stal
>> nierdzewna. Produkcja termosu z aluminium byłaby fiaskiem :)
>
> Z innego powodu niż Ci się wydaje.
> Chodzi tu o pasywność na różne rodzaje jedzenia/napojów
> jakie możesz do takich termosów nalać - aluminium nie
> jest pasywne na tyle aby pełnić taką funkcję. Nie mógłbyś
> w nim trzymać kwaśnych napojów bo reagowałyby z aluminium.
> A kwaśne napoje (pH < 7) są wszędzie: kawa, sok pomidorowy,
> pomarańczowy, lemoniada, coca-cola itp...
> Aby pełnić taką funkcję musiałoby być pokrywane plastikami,
> tak jak puszki aluminiowe: mają one cienkie wyściółki z tworzywa.
> I wtedy wkroczyłbyś na tereny nocnych koszmarów z ekologami,
> którzy zanudzaliby Cię tematem wyciekania BPA z wyściółek itp...
> Więc producenci wolą nierdzewkę i szkło, wilk syty i owca cała.

Ale masz na to jakieś wsparcie? :)

--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)

"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2015-08-16 17:22:48

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
news:mqq8tt$8bg$1@node2.news.atman.pl...
> W dniu 16.08.2015 o 16:42, Pszemol pisze:
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>> news:mqodh5$6l3$1@dont-email.me...
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:55cfb5fa$0$4766$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Płuczę garnek zimną wodą
>>>> (niezależnie od tego, z czego jest garnek)
>>>
>>> Jakkolwiek jakoś mogę sobie wyobrazić sens tego
>>> zabiegu przy garnkach emaliowanych, gdzie powierzchnia
>>> jest porowata i chcesz wypełnić pory czystą wodą aby
>>> mlekiem nie nasiąkły to jednak przy garnku z nierdzewki
>>> to nie ma chyba żadnego sensu...
>>>
>>> Ktoś zna myśl piękną która stoi za tym namaczaniem garnka
>>> wodą przed gotowaniem mleka?
>>
>> Pogrzebałem i wydłubałem coś fajnego i zabawnego:
>> http://www.paranormalne.pl/topic/12211-magia-gotujac
ego-sie-mleka/
>>
>> A ktoś z Was zastanawiał się może jak miałby ten talerzyk na dnie garnka
>> z gotującym się mlekiem zapobiegać jego wykipieniu? Bo to też jest
>> doradzane jako jakaś podobna magia...
>
> Po prostu zapobiega. Czego tu nie rozumiesz?

Tego nie rozumiem JAK zapobiega.
Innymi słowy: jaki proces fizyczny miałby tu występować.

> Sam miałem i używałem taki krążek porcelanowy, który służył właśnie
> do tego, żeby mleko nie kipiało i się nie przypalało.

I widziałeś jakąś różnicę/poprawę?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2015-08-16 17:25:50

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Wiesiaczek" <W...@v...pl> wrote in message
news:mqq918$8bg$2@node2.news.atman.pl...
>>>>> Stal a stal nierdzewna to dwie, zupełnie różne rzeczy.
>>>>> Przewodnictwo cieplne stali: 58 W/(m?K)
>>>>> Przewodnictwo cieplne stali nierdzewnej 15 W/(m?K)
>>>>>
>>>>> Więc nie p... proszę głodnych kawałków.
>>>>
>>>> Oba rodzaje stali są wyśmienitymi przewodnikami ciepła!
>>>
>>>
>>> Tylko nierdzewna blisko cztery razy gorszym he he :)
>>
>> Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia przy gotowaniu.
>
>
> Jaaaasne:)

Tłumaczę Ci, jako użytkownik kompletu takich garnków od 1998 roku
że gotuje się w nich bardzo dobrze, nic się nie przypala, łatwo się je myje,
nie odbarwiają się ani nic od nich nie odpryskuje, jak od emaliowanych.
Same zalety a nie widzę wad. Acha, kupiłem bardzo niedrogi zestaw
garnków, bez żadnej "filozofii" czy nachalnej reklamy lub domokrążców.

Ty masz uprzedzenia, ok, ale czy używałeś kiedyś takich garnków osobiście?

>>> Wiem doskonale jak one działają i ich producenci też wiedzą.
>>> Nikt nie produkuje termosów z innych materiałów niż szkło i stal
>>> nierdzewna. Produkcja termosu z aluminium byłaby fiaskiem :)
>>
>> Z innego powodu niż Ci się wydaje.
>> Chodzi tu o pasywność na różne rodzaje jedzenia/napojów
>> jakie możesz do takich termosów nalać - aluminium nie
>> jest pasywne na tyle aby pełnić taką funkcję. Nie mógłbyś
>> w nim trzymać kwaśnych napojów bo reagowałyby z aluminium.
>> A kwaśne napoje (pH < 7) są wszędzie: kawa, sok pomidorowy,
>> pomarańczowy, lemoniada, coca-cola itp...
>> Aby pełnić taką funkcję musiałoby być pokrywane plastikami,
>> tak jak puszki aluminiowe: mają one cienkie wyściółki z tworzywa.
>> I wtedy wkroczyłbyś na tereny nocnych koszmarów z ekologami,
>> którzy zanudzaliby Cię tematem wyciekania BPA z wyściółek itp...
>> Więc producenci wolą nierdzewkę i szkło, wilk syty i owca cała.
>
> Ale masz na to jakieś wsparcie? :)

Jakie wsparcie masz na myśli?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2015-08-16 17:27:27

Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdzewnej?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Pszemol napisał:

>> Nikt nie produkuje termosów z innych materiałów niż szkło i stal
>> nierdzewna. Produkcja termosu z aluminium byłaby fiaskiem :)
>
> Z innego powodu niż Ci się wydaje.

Też mnie rozbawiła teoria termoizolacyjnej stali w termosach.
Za komuny często widywało się ogólnowojskowe termosy z aluminium
o pojemności liczonej na pół kompanii. Takie z kranikiem. Zwykle
była w nich kawa zbożowa. Nie tylko we wojsku, ale też na polu
przy wykopkach w PGR, albo w trakcie akcji czynu społecznego
porządkowania trawnika.

Teraz wystarczy wpisać w gugla co trzeba, by znaleźć aluminiowy
termos na miarę swoich potrzeb. Nie tylko na herbatę albo grochówkę
zabieraną na jednodniową wycieczkę, ale też do poważniejszych
zadań, takich jak długotrwałe przechowywanie ciekłego azotu:

http://www.agarscientific.com/aluminium-dewars-20-an
d-25-litre.html

W teorii termosu ważne jest jedno -- aby odległość ścianek była
mniejsza od długości drogi swobodnej cząsteczki gazu przy ciśnieniu
panującym wewnątrz. To sprawia, że nie ma warunków do konwekcyjnej
wymiany ciepła. Przewodnictwo może wystąpić tylko przy szyjce --
ale tam stosuje się wkładkę z termoizolacyjnego materiału łączącego
wewnętrzną i zewnętrzna powłokę.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kto dostanie statuetkę św. Jacka?
Pytanie z serii gzie w Krakowie...?
A z jagnięciny co?
suszone o?miornice
Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »