Data: 2008-12-27 22:21:03
Temat: Re: Co skrystalizowało?
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
I...ka pisze:
> Tokaji Aszu Anno 1972 wypity wczoraj... delicje! Ale ja nie o tym: na korku
> od wewnątrz wykrystalizowała pięknie jakaś substancja - kryształki
> wielkości małych kryształków cukru, podobny kształt, ale ciemnobrązowy
> kolor, silnie przyczepione do spodniej powierzchni korka, jeden przy
> drugim, połyskujące, mieniące się w świetle - zupełnie jak mikroskopijne
> granaty. Próby organoleptyczne - bez efektu: substancja bezsmakowa,
> nierozpuszczalna w ustach - po rozgryzieniu wrażenie piasku.
> CO TO? - chemicy, szable w dłoń!
Normalnie w nie słodkich winach to azotan wapnia lub potasu po wielu
wielu latach krystalizuje. I to wówczas jak butelka jest korkiem do
góry. Dlatego nie każde wino nadaje się na zbyt długie leżakowanie.
Tutaj podejrzewam, że wykrystalizował cukier gronowy.
;-)
pozdr. Jerzy
|