Data: 2008-12-27 23:10:19
Temat: Re: Co skrystalizowało?
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 27 Gru, 23:21, JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> I...ka pisze:
>
> > Tokaji Aszu Anno 1972 wypity wczoraj... delicje! Ale ja nie o tym: na korku
> > od wewnątrz wykrystalizowała pięknie jakaś substancja - kryształki
> > wielkości małych kryształków cukru, podobny kształt, ale ciemnobrązowy
> > kolor, silnie przyczepione do spodniej powierzchni korka, jeden przy
> > drugim, połyskujące, mieniące się w świetle - zupełnie jak mikroskopijne
> > granaty. Próby organoleptyczne - bez efektu: substancja bezsmakowa,
> > nierozpuszczalna w ustach - po rozgryzieniu wrażenie piasku.
> > CO TO? - chemicy, szable w dłoń!
>
> Normalnie w nie słodkich winach to azotan wapnia lub potasu po wielu
> wielu latach krystalizuje. I to wówczas jak butelka jest korkiem do
> góry. Dlatego nie każde wino nadaje się na zbyt długie leżakowanie.
> Tutaj podejrzewam, że wykrystalizował cukier gronowy.
> ;-)
> pozdr. Jerzy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_winowy
|