From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co to bylo?
Date: Wed, 10 Apr 2002 13:05:55 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <9...@4...com>
References: <a915gv$d44$1@news.tpi.pl> <a9171t$r6j$1@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 31
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!news.tele.dk!small.news.tele.dk!12
8.230.129.106!news.maxwell.syr.edu!news-out.nuthinbutnews.com!feed-ev1!propagat
or-sterling!news-in.nuthinbutnews.com!corp-goliath.newsgroups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103415
Ukryj nagłówki
>>Witam
>>niedawno moj maz jadl w knajpie greckiej cos pysznego ale nie pamieta nazwy.
>>Bylo to na slodko (wygladalo jak krokiet) ale ciasto bylo jak na napoleonke
>>(kruszace sie). W srodku byly zmielone orzechy, cynamon. Jak sie to to
>>nazywa i jak sie robi?
>>
>>Bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi.
>
>..baklawa...trudne do zrobienia bo potrzebujemy specjalnego
>ciasta...ale nie ma rzeczy niemozliwych....poszperam...:)
ciasto sie zwie filo i cos chyba o tym bylo na grupie nie tak
dawno (archiwum wola?). rozklada sie taki placek jeden (grubosci
pergaminu, reszta pod przykryciem bo schnie w oczach i potem
koniec!), posmarowac roztopionym maslem, dalej miodem lub gestym
syropem woda+cukier+cos, np woda rozana . posiekane orzechy
wszelakiego autoramentu. znow ciasto, znow wsad wysokokaloryczny
az do zuzycia elementow. masla i syropu zawsze zostanie (albo
dorobic) i calosc jeszcze podlac maslem i syropem, upiec dosc
szybko , jesc w malych kawalkach lepiej na cieplo, bo od zimnego
to tak jakby sobie kule armatnia w zoladek wrzucic!! duzo sie nie
da na raz zjesc (mowie tu o nieodpornych mieczakach jak ja)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
|