Data: 2006-02-21 13:41:50
Temat: Re: Co to jest białko zwierzęce?
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A co to sa i po co sa stosowane te substancje? Ostatnio na przyklad
> kupilem piwo ciemne, jakies nowe, Heban i tam byla ktoras z tych
> substancji (pewnie pierwsza) w postaci kwasu askorbinowego.
>
Witam
Kwas akorbinowy to po prostu witamina C i pełni ona rolę
przeciwutleniacza(rodzaj konserwanta) w różnych produktach spożywczych, tzn. ,
spowalnia procesy starzenia (poprzez zwalczanie wolnych rodników
odpowiedzialnych za to starzenie) czyli powoduje, że dany produkt jest dłużej
świeży. Witamina C może pełnić również rolę regulatora kwasowości, jak sama
nazwa wskazuje, jest to kwas i można z jego pomocą zwiększać kwasowość produktu.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|