Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co to jest kromka? Ankieta :-)
Date: Wed, 15 Aug 2001 08:59:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 25
Message-ID: <1ey6b5f.1n3bazyn2nfkhN%wlos@tele.com.pl>
References: <9l18o1$p1g$1@news.tpi.pl> <1exywzq.pzo1us1423izgN%wlos@tele.com.pl>
<9l6sb9$e7e$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm127.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 997858820 28570 213.76.108.127 (15 Aug 2001 07:00:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Aug 2001 07:00:20 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62473
Ukryj nagłówki
Sabinka <s...@k...net.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisa" w wiadomości
> news:1exywzq.pzo1us1423izgN%wlos@tele.com.pl...
>
> > Etymologicznie rzecz biorac "kromka" to wyraz pochodzenia germanskiego.
> > pokrewny niemieckiemu "Krume" -- 1) okruch, 2) miekisz chleba oraz
> > angielskiemu "crumb", ktore oznacza maly kawalek, okruch, jedzenia,
> > zwlaszcza chleba, lub miekisz chleba. Tak wiec wydaje sie, ze "kromka"
> > moze oznaczac zarowno plaster ze srodka, jak koncowke bochenka, ze
> > wskazaniem na to pierwsze.
> (...)
>
> Wow, dzieki za tak piekny wywod :-)
Nie ma za co.
Przypomnialo mi sie, ze istnieje pewne tajemnicze danie w kuchni
francuskiej, podobno polskiego pochodzenia, a zwace sie cromesqui (czyt.
kromeski). Tak naprawde sa to nasze barowe krokiety -- takie lub inne
nadzienie zawiniete w nalesnik i obsmazone. Jezeli naprawde pochodzi to
z Polski, to nazwa to zapewne nasze "kromeczki" -- male kromki. Ale jak
okreslenie kawalka chleba przenioslo sie na krokiet? Nie mam pojecia.
Wladyslaw
|