Data: 2004-12-29 22:48:55
Temat: Re: Co to za potrawa.. (z kurczaka)...??
Od: Jacq <j...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
> Jacq wrote:
>
>> Witam,
>>
>> Mam takie pytanie.
>> Nieraz na różnych bankietach spotkałem się z
>> taką potrawą:
>>
>> Małe kawałki kurczaka (chyba pierś) w panierce,
>> ponabijane na wykałaczki. To się maczało w jakimś
>> sosie (różne sosy)... Podawane albo na ciepło,
>> albo na zimno (na zimno częściej spotykane)..
>>
>> Cóż to jest i jaki jest na to przepis..
>> Nie jestem kucharzem, ale chcialbym cos takiego
>> przygotować na imprezę sylwestrową jako przekąskę.
>>
>> Pozdrawiam
>> Jacek
>
>
> A czy te sosy sa w odcieniu orientalnym? Np. mozna tak robic kurczaka z
> sosem z orzeszkow ziemnych (tahini) albo z sosem teriyaki (cos w rodzaju
> sojowego) albo z sosem smietanowo-czosnkowym. Najprosciej pociac kurze
> mieso w paski, nadziac na bambusowe patyczki umoczyc w ciescie
> nalesnikowym na wodzie sodowej i smazyc w glebokim oleju.
> Czy potrzebne sa Ci szczegolowe opisy skladnikow, przygotowania,
> proporcji, etc?
> Magdalena Bassett
Brzmi ciekawie... szczególnie to z tym sosem śmietanowo czosnkowym...
Jednak doświadczenia w kuchni nie mam... i o ile moge poprosic jakas
kobiete w domu o drobna pomoc ;) (choc chce sie wykazac samodzielnoscia
;) ) To moze jakies bardziej szczegolowe przepisy z pewnoscia ulatwilyby
mi sprawe :)
POZDRAWIAM
Jacek
|