Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z dyni? Patison (P)
Date: Mon, 15 Sep 2003 14:06:32 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 84
Message-ID: <bk49eo$7mr$1@foka1.acn.pl>
References: <bk475f$i9m$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: foka1.acn.pl 1063627032 7899 62.121.120.92 (15 Sep 2003 11:57:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Sep 2003 11:57:12 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.astercity.net. server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Co z dyni? Patison (P)
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173353
Ukryj nagłówki
Użytkownik g...@k...pl <g...@k...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bk475f$i9m$...@n...news.tpi.pl...
> Mam ktos pomysl na dynie, raczej pochodzacy z kuchni rodziemnomorskiej.
> A co z patisonow, kabaczkow i innych darow jesieni mozna zrobic?
Patisony powtorka.....
Literatura....
Miniaturowe patisony z wonnymi przyprawami
(ignorujemy miniaturowe i obieramy nasze, kroimy w zgrabne kawalki i
traktujemy wedlug przepisu)
Proporcje na zalewe....
100ml wody z :
150gr. cukru, laska wanilii, laska cynamonu, 6 gozdzikami, plastrami
swiezego imbiru, skorka z pomaranczy i skorka z cytryny.......stawiamy na
ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy patisony i gotujemy do momentu az
noz wejdzie w nie bez trudu. Wyjmujemy patisony i odkladamy do salaterki zas
sos gotujemy przez jakis czas do momentu uzyskania syropu....ktorym polejemy
patisona.....Serwujemy zimne lub cieple
(teraz najlepsze....serwowac z PIERNIKIEM.....a ja od siebie dodam ze
wyglada na swietny dodatek do miesa w ilosciach rozsadnych)
zrodlo "Zapomniane warzywa" E. Scotto
Miks z grup dyskusyjnych....
"Sprobuj raczej na cieplo, na przyklad panierowany.
Pokroj na plastry grubosci ok. 1 cm, jesli ma twarda skorke, obierz ja,
jak ma gniazda nasienne, usun, potem trzeba posolic, posypac pieprzem,
oproszyc maka, jajkiem, bulka tarta i usmazyc..." autor Boguslaw Kempny
"Patisson po prowansalsku.
1 duzy patisson lub 2 srednie, 3 pomidory, 2 cebule ,30 dkg szynki,1 szkl.
bialego wytrawnego wina, 2 zabki czosnku, tymianek, lisc laurowy,
seler(zielen), pietruszka(zielen), oliwa z oliwek,sol , pieprz.
Pokroic szynke w kostke i podsmazyc na oliwie z oliwek. Obrac cebule,
pokroic cieniutko wrzucic do garnka i podsmazyc, mieszajac od czasu do
czasu. Pomidory pokroic
w duze cwiartki. Wrzucic do garnka razem z tymiankiem, lisciem laur. ,
selerem, pietruszka oraz pokrojonym czosnkiem. Zalac winem. Posolic,
popieprzey, pomieszac, przykryc. Dodac wody kiedy wyparowuje i dusic na
wolnym ogniu okolo 30 min.
Podawac gorace." autor Joanna Bauzac
"Tymczasem mojego patisona zuzylam do surowki z
pomidorem, cytryna, oliwa, sola i cukrem. " Ela Wysocka
"ja uwielbiam smazone na patelni..."
"surowe, w plasterkach. niektorzy wczesniej obtaczaja w jajku i mace, ja
wole
wrzucac takie czyste na rozgrzany tluszcz."Rena
"Mozna takze zrobic patison nadziewanego [nadziwka wg fantazji].
Mozna pokroic na 1,5-2 cm plastry i usmazyc w panierce
Mozna na surowo.
Smazenia z innymi warzywkami nie probowalam.
ale mozesz wyprobowac jako jeden ze skladnikow np. leczo, albo
chinszczyzny."Basia
"Jak mialam sporo patisonow na dzialce to robilam je marynowane - w slodkiej
marynacie jak gruszki.
Patisony obieralam, kroilam w kostke i potem juz wszystko jak z gruszkami."
Basia
http://kuchnia.gery.pl/przepisy/p460.htm
http://www.wegekucharz.host.sk/jarz_paszt/103.html
Moja koncepcja....
Potraktuje je jak dynie....obiore ze skorki, pokroje w te polkregi,
rozpuszcze w wodzie cukier, dodam gozdziki i cynamon na wrzacy syrop wrzuce
patisona i bede gotowac powoli az bedzie szklisty (kilka minut CZUWANIA).
Przeloze do sloikow gorace, do syropu wleje ocet i pod przykryciem
zagotuje...zaleje na goraco.
Zalewa bedzie slonawa i slodkawa, a dla kontrastu chyba dorzuce zabek
czosnku.....
I juz!
|