Data: 2003-09-15 12:03:49
Temat: Re: Oraz sezonowe warzywa :) cukinia (P)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik g...@k...pl <g...@k...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bk475f$i9m$...@n...news.tpi.pl...
> Mam ktos pomysl na dynie, raczej pochodzacy z kuchni rodziemnomorskiej.
> A co z patisonow, kabaczkow i innych darow jesieni mozna zrobic?
Cukinia
"SOPA de CALABACITA
(Meksykanska zupa z cukini )
1 litr wody
1/2 kg. posiekanej cukini
1 posiekana cebula
2 lyzki stolowe masla lub margaryny
2 lyzki stolowe maki
2 lyzki stolowe granulowanego bulionu
2 zoltka
1 szklanka slodkiej smietanki, kremowki
Ugotowac w wodzie cukinie z cebula i bulionem. Gdy miekkie zmiksowac w
blenderze.Rozpuscic maslo, dodac make, wlac zmiksowany plyn I gotowac az sie
zagotuje. Czesc pzelozyc do innego naczynia. Rozmieszaz z zoltkami. Wlozyc
do garnka z zupa. Dobrze rozmieszac. Podgrzac, ale nie gotowac.
ZUCCHINI AND TOMATO FRITTATA
Omlet z cukinia po wlosku
8 jaj
1/4 szklanki startego parmezanu
2 lyzeczki posiekanego szczypiorku
2 lyzeczki oliwy
2 cienko pokrojone cukinie
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 pomidor obrany i posiekany
1 roztarty zabki czosnku
sol i pieprz
Nagrzac piekarnik do 160 C. Rozmieszac w misce jaja , parmezan, sol, pieprz
i szczypiorek. W teflonowej patelni z metalowa raczka ( taka ktora mozna
wlozyc do piekarnika ) rozgrzac oliwe. Usmazyc polowe cukini do mniekkosci.
Przelozyc do miseczki. Usmazyc 2 polowe. Dolozyc do tamtej. Usmazyc
pomidory, cebule i czosnek. Dodac usmazona cukinie. i rozlozyc rowno na
patelni. Wlac rozmacone jaja. Smazyc az sie zetnie spod, ok. 3 minut. Wlozyc
do piekarnika I piec ok 15 minut az sie zetnie wierzch a calosc nabierze
zlotego koloru. Ostroznie, za pomoca 2 lopatek , przelozyc omlet na duzy
talerz. Kroic w trojkaty jak tort."
autorstwo F.
Zimna zupa
Pokroic na kawalki dwie dokladnie umyte cukinie, wrzucic do gotujacej
wody na 3-4 minuty
Byle nie dluzej!!! rozgotowana cukinia ma dokladnie "0" smaku.
Wrzucic do garnuszka cukunie, 1 jogurt naturalny, rozgnieciony zabek
czosnku, troche posiekanego szczypiorku sol i pieprz
Rozbic to wszystko mikserem na ladna jaso zielona mase, dolac wody do
konsystencji zupy albo wrzucic kostki z lodu (szybciej bedzie chlodne) i to
koniec. Oczywiscie doprawic do smaku."
Paul Urstein
Ja robie zupy 'kremowe' - warzywa najpierw gotuje, potem miksuje. Pyszna
jest
zupa np. z cukini (miksujesz ugotowana cukinie, cebule i por), mozna tez
dodac
jogurtu 0%, na koniec doprawic do smaku (super pasuje papryka). To samo
mozna
zrobic z kalarepki lub pomidora (wtedy bez pora)."
Dunia
Placki
"Pyszne są! Robi się mniej więcej tak jak ziemniaczane.
Składniki:
cukinia
jajko
2 czubate łyżki mąki (ja daję z pełnego przemiału, można też białą)
szczypta soli do smaku
2-3 łyżki łuskanych nasion dyni (nie trzeba, ale miło urozmaicają smak i
konsystencję).
olej do smażenia (ja najbardziej lubię na oliwie z oliwek)
Cukinię w całości (ze skórką) utrzeć na drobnej tarce do warzyw (na wiórki).
Porządnie odcisnąć sok (tak jak z ziemniaków na pyzy np.). Dodać jajko,
mąkę, sól i nasionka dyni (można też wetrzeć cebulę!), wymieszać. Smażyć z
obu stron na złoto. Jak się będą rwać przy obracaniu, śmiało dosypać mąki
(Im lepiej odciśnięty sok, tym mniej kłopotów z obracaniem). Po usmażeniu
można na chwilę położyć na talerz z papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć
nadmiar tłuszczu. Można podawać jako przystawkę na ciepło albo jako dodatek
do dania. Można zrobić sos "gulaszowy" albo jaki inny. Można też położyć po
obróceniu na patelni plasterek ulubionego sera. Ja jem "saute", posypane
gruboziarnistą solą. Pyszności. Bardzo polecam." Agata N.
Roznosci
Gulasz warzywny z cukinia w roli glownej
Pasta (ja uzywam farfalli) z cukinia: cebule i czosnek dusze na oliwie,
dodaje cukinie pokrojona w kostke, dodaje ok.1/2 szklanki bialego wytrawnego
wina (ja daje czesto retsine), dusze kilka/kilkanascieminut, dolewam
smietane (1/2 - 1 kubek) troche ostrej papryki w proszku, dusze kilka minut.
Nakladam na makaron, posypuje parmezanem
Zupa-krem: dusze cebule z czosnkiem, dodaje cukinie, po chwili zalewam
rosolem blyskawicznym Knorr (1litr), gotuje, miksuje, dodaje smietany
Zupa-krem 2: cebula, czosnek jw., do tego rosol jw, + pomidory pokrojone w
drobna kosteczke, gotuje, miksuje, dodaje sok z 1/2 cytryny - wazne, bo w
przeciwnym razie zupa jest mdla.
Placki, tak jak ziemniaczane, tylko trzeba dobrze wycisnac sok z cukinii.
Faszerowana - wydrazona cukinie napelniamy farszem z miesem mielonym,
zapiekamy w piekarniku do miekkosci (tego przepisu jeszcze nie
wykorzystalam, wiec nie wiem, kiedy sie te "miekkosc"
osiaga :-))
Agnieszka Niezbecka
"Cukinie obieram, wydrazam pestki, kroje w kawalki i dusze na odrobinie
oliwz z
duza iloscia roztartego czosnku + obrane ze skorki pomidory (proporcje
wedlug
gustu i smaku), doprawiam tylko sola. Czesto daje tez pokrojona w kawalki,
osobna ugotowana fasolke szparagowa. Jak ktos woli pikantne, doprawi
pieprzem,
papryka itd... U mnie w tej potrawie kroluje czosneczek." Joanna Sereinig
Jeszcze można cukinie zaprawić do słoików (przepis tak jak na ogórki)
pokroić cukinię w kostkę, przyprawy do smaku sól i szczyptę cukru, do tego
ocet (na 2,5 kg. około 1/3 szklanki) oraz olej (chyba taka sama ilość jak
octu; nie pamiętam dokładnie proporcji) słoiki pasteryzować 10 min"
Danka
"Budyń cukinowy:
Cukinie pokroić w kostkę (jak młode i z mięką skórką, to nie trzeba obierać,
nasiona usuwac tylko wtedy, gdy są twarde itp.), czosnek (sporo) obrać i
rozdusić, przysmażyć lekko na odrobinie oliwy, dodać cukinie, posolić. Dusić
całość dosyć długo, aż cokolwiek odparuje, na sam koniec podbić mąką pszenną
rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Dobre i delikatne.
Coś z daleka przypominającego giuwecz:
W żaroodpornym raczej płaskim naczyciu[1] układamy niezbyt grubymi warstwami
kolejno:
- cukinię w cieńkich plastrach;
- bakłażan takoż w cieńkich plastrach;
- świeże pomidory pokrojone w kostkę;
- cebulę w cieniutkich talarkach;
- trochę drobiowego mięsa pokrojonego w kostkę;
- bułgarski ser (w ostateczności chudą fetę) pokrojony w kostkę;
- lekko podgotowane lub surowe ziemniaki (mogą być w łupinkach) pokrojone na
cieniutkie plasterki;
Warstwy przesypujemy posiekanym czosnkiem, ziołami (dobry cząber, mięta,
bazylia - w miarę możliwości świeże). Wkładamy do wygrzanego piekarnika i
czekamy aż się upiecze. Na początku można przykryć folią do pieczenia -
będzi bardziej mokre. Na samym końcu pieczenia można wbić na wierzch jajka.
Rezygnacja z jajek i fety sprawi, że całość będzie zdecydowanie mniej
kaloryczna ;)).
[1] Idealne były by małe gliniane miseczki (ot takie na jedną porcję) z
pokrywkami. Problem polega na tym, że trzeba je mieć ;))."
Zbigniew Okon
zebrala w wolnym czasie agata
|