Data: 2003-09-15 11:56:05
Temat: Re: Co z dyni? zupy (P)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik g...@k...pl <g...@k...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bk475f$i9m$...@n...news.tpi.pl...
> Mam ktos pomysl na dynie, raczej pochodzacy z kuchni rodziemnomorskiej.
> A co z patisonow, kabaczkow i innych darow jesieni mozna zrobic?
> pzdr
> greg
...zupy.....grupowe i netowe
http://www.dieta.hg.pl/zupa%20z%20dyni.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/787.htm
http://kuchniadomowa.webpark.pl/zupyaromatykorbol.ht
m
http://www.mniammniam.pl/pu.php?u=475&p=1541
"Zupa z dyni:
- 1 średniej wielkości dynia
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- tymianek, zioła prowansalskie, sól
Dynię wydrążyć, oddzielić pestki od miąższu.
Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, podsmażyć na patelni
na niewielkiej ilości oleju, dodać miąższ dyni, przyprawy.
Po chwili przełożyć całość do garnka, zalać bulionem.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 1/2 godziny.
Zmiksować zupę, podawać przybraną świeżymi listkami mięty."
Patrycja Kazala
"ZUPA Z DYNI NA OSTRO
Pokroic drobno 2 pory, zmiazdzyc 4 zabki czosnku.
Podsmazyc na 1 lyzce oliwy z oliwek.
Pokroic w kostke (albo inne dowolne kawalki)
* Dynie (w oryginalnym przepisie 700 g)
* 1 czerwona papryke
* 1 ostra papryke
* ewentualnie 1 koper wloski (bulwa)
* ewentualnie 6 lisci szalwi lub 6 lisci bazylii
Dodac do garnka z porami i czosnkiem. Poddusic we wlasnym sosie.
Zalac 1 litrem rosolu z kostki. Gotowac ok 20 minut.
Zmiksowac, podawac ew. posypane drobno pokrojonymi prazonymi pestkami z
dyni.
Dobrze, jezeli troche postoi przed podaniem, aby sie "zgryzla".
Marek Swierkosz
"Przepis pochodzi z kuchni austriackiej. (...)
1/2 kilo dyni
1 l rosolu na kosciach cielecych lub wywaru warzywnego
50 g masla
60 g cebuli
30 g maki
sol
galka muszkatolowa
bialy pieprz
1 zoltko
0,15 l smietany
siekany koperek
Dynie obieramy, czyscimy z pestek, krajemy na male kawalki. Posiekana
cebule posmazamy w masle, dodajemy dynie, chwile dusimy pod przykryciem,
oproszamy maka. Dodajemy rosol lub wywar, polowe smietany, solimy i
pieprzymy do smaku. Gotujemy az dynia bedzie miekka, przecieramy przez
sito. Zaciagamy zoltkiem. Na wydaniu dodajemy resze smietany, posypujemy
odrobina mielonej galki muszkatolowej i koperkiem."
Wladyslaw Los
tyle
agataw
|