Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z mielonego mięsa wołowego ?
Date: Mon, 8 Oct 2007 11:42:57 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <fecu50$fct$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fe0bq4$h6o$1@news.wp.pl> <fe0mn6$3il$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fe0pt5$pgv$1@news.wp.pl> <4...@g...com>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1191836640 15773 83.15.147.162 (8 Oct 2007 09:44:00
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Oct 2007 09:44:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303383
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Max w kuchni" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:4703F6C8.8030106@gmail.com...
> Madzik napisał(a):
>>> Proponuje spaghetti z pulpecikami. Jedno z moich ulubionych.
>>
>> A dokładniejszy przepis mogłabym prosić ?
>>
>> :)
>>
>> Magda
>
> Mowiąc najprościej - połączenie dwóch przepisow - spaghetti bolognese i
> kotlety mielone w wersji mini.
>
>
> A w wersji pełniejszej:
>
> - czerstwa bułka
> - 2 jajka
> - 0,5 kg mięsa mielonego
> - mleko
> - bułka tarta
>
> Bułke moczymy w mleku, jak bedzie nasiąknięta i miękka to odciskamy,
> mieszamy z mielonym mięsem i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
> Wyrabiamy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich, lekko obtaczamy
> w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W razie braku czerstwej
> bułki można ją zastąpić bułką tartą.
>
> W międzyczasie robimy sos do spaghetti ( w zależnosci od
> chęci/umiejętnosci/czasu albo z proszku/słoika albo od podstaw ) i
> gotujemy makaron.
>
> Jak sos będzie gotowy dodajemy pulpeciki i dusimy to razem jakieś pięć
> minut. Teraz w zależności od upodobań albo wykładamy makaron na talerz,
> polewamy sosem z pulpetami i posypujemy parmezanem ( lub innym twardym
> żółtym serem ), albo besialsko mieszamy wszystko na patelni i dopiero
> wtedy podajemy. Nie jest to już takie estetyczne, ale niektórzy ( w tym ja
> :) ) tak właśnie wolą. Otwieramy butelkę wytrawnego czerwonego wina i
> delektujemy się smakiem.
>
Tyle ze jesli wolowina byla chuda trzeba by dodac albo wieprzowego z
tluszczem, albo wrecz mielony boczek ...
|