Data: 2007-10-08 09:42:57
Temat: Re: Co z mielonego mięsa wołowego ?
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Max w kuchni" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:4703F6C8.8030106@gmail.com...
> Madzik napisał(a):
>>> Proponuje spaghetti z pulpecikami. Jedno z moich ulubionych.
>>
>> A dokładniejszy przepis mogłabym prosić ?
>>
>> :)
>>
>> Magda
>
> Mowiąc najprościej - połączenie dwóch przepisow - spaghetti bolognese i
> kotlety mielone w wersji mini.
>
>
> A w wersji pełniejszej:
>
> - czerstwa bułka
> - 2 jajka
> - 0,5 kg mięsa mielonego
> - mleko
> - bułka tarta
>
> Bułke moczymy w mleku, jak bedzie nasiąknięta i miękka to odciskamy,
> mieszamy z mielonym mięsem i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
> Wyrabiamy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich, lekko obtaczamy
> w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W razie braku czerstwej
> bułki można ją zastąpić bułką tartą.
>
> W międzyczasie robimy sos do spaghetti ( w zależnosci od
> chęci/umiejętnosci/czasu albo z proszku/słoika albo od podstaw ) i
> gotujemy makaron.
>
> Jak sos będzie gotowy dodajemy pulpeciki i dusimy to razem jakieś pięć
> minut. Teraz w zależności od upodobań albo wykładamy makaron na talerz,
> polewamy sosem z pulpetami i posypujemy parmezanem ( lub innym twardym
> żółtym serem ), albo besialsko mieszamy wszystko na patelni i dopiero
> wtedy podajemy. Nie jest to już takie estetyczne, ale niektórzy ( w tym ja
> :) ) tak właśnie wolą. Otwieramy butelkę wytrawnego czerwonego wina i
> delektujemy się smakiem.
>
Tyle ze jesli wolowina byla chuda trzeba by dodac albo wieprzowego z
tluszczem, albo wrecz mielony boczek ...
|