Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Date: Mon, 01 Aug 2005 08:07:55 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <4...@p...onet.pl> <dciqmq$pi2$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@p...onet.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<dcjfeb$4tj$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ns.pawlacz.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1122876475 21963 80.72.34.43 (1 Aug 2005 06:07:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Aug 2005 06:07:55 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244841
Ukryj nagłówki
In article <dcjfeb$4tj$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-
>
> > Pieds de Porc Sainte-Ménehould
> ===
> To ja tylko dla formalności spytam, co z tak przyrządzonych nóżek nadaje się
> dla francuskiego podniebienia do zjedzenia.
To akurat francuska potrawa. Czemu więc nie miałaby odpowiadać
Francuzom? Przepis pochodzi zresztą z książki Roberta Courtine,
redaktora głównego Larousse Gastronomique, pod tytułem "Cent Merveilles
de la cuisine francaise"
> Są tam niewielkie kawałki
> mięsa - to jasne, są różne takie galaretowate części (chyba ścięgna i jakieś
> chrząstki, których do galarety nie daję, mimo, że znam takich, którzy dają),
> będzie też dobrze rozgotowana skóra, no i miękkie kopytka. Kości, których
> jest większość, pomijam.
> Pytam, bo wygłąda na to, że z tych sześciu nóżek wyjdzie porcja dla jednej
> osoby. Chyba, że zje się wszystko, za wyjątkiem kości?
Dużo jedzenia rzeczywiście tam nie ma. Niemniej to typowe danie ludowej,
ubogiej kuchni z regionu Szampanii. Oczywiście nas stać na schab.
Władysław
|