Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z tym zrobic ?
Date: Thu, 26 Oct 2000 14:47:08 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 45
Message-ID: <8t992v$l5q$1@flis.man.torun.pl>
References: <8t90id$fvv$1@news.tpi.pl> <8t97q9$kir$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 972564383 21690 158.75.50.2 (26 Oct 2000 12:46:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 26 Oct 2000 12:46:23 GMT
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.man.torun.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36167
Ukryj nagłówki
We w związku z tym, że Kasia ( Maja ?) nie chce mielić oto przepis
inwencja własna :)
W takiej sytuacji przede wszystkim musisz rozmrozić. I nie zależnie od tego
co to jest zrób pieczyste :
Jeśli to schab to okrój z jego jednej części tłuszcz z błoną. Na obu
stronach kawałka mięsa natnij nożem kratkę ( cięcia na 0,5 cm ) - tak jak
papier w kratkę tylko kratka większa :)
Natrzyj przyprawami, które Tobie odpowiadają ( proponuję mieszankę olej,
sól, pieprz czarny, czosnek, bazylia, czerwona papryka słodka ).
( Macerka powinna wypełnić wgłębienia )
Daj mięsku wchłonąć aromaty - 2-3 godziny na powietrzu ( znaczy nie w
lodówce )
Potem przesmaż z obu stron na ostrym tłuszczu.
Do brytfanki wkrój dwie marchewki w kostkę, wędzony boczek pokrojony w
kostkę ), dodaj oleju i przesmaż to razem. Suszone grzyby namocz we wrzątku,
podgotuj odrobinę - wywaru nie wylewaj , odcedzone grzybki w kawałki ). Do
brytfanki wkładasz schabik, podlewasz częścią wywaru i dusisz w piekarniku
pod przykryciem, jak po nakłuciu widelcem będzie miękki ale jeszcze będzie
dawał soczek wyjmij go, pokrój w plastry, włóż z powrotem dolej wywaru,
wrzuć grzybki i ze dwie-trzy pokrojone na drobno śliwki suszone. Duś razem
ok. 15 minut. podawaj jak chcesz - z ziemniakami np.
Sosik można zagęścić po wyjęciu mięsa. Jeśli chodzi o przystawki to raczej
nie potrzebne ale ewentualnie - ogórki kiszone z cebulką i majonezem
pokrojone w drobną kostkę w proporcji 1/1 )
buraczki z papryką i cebulą, ewentualnie buraczki na ciepło lub czerwona
kapustka na ciepło ( z jabłkiem i rodzynkami )
ostry
|