Data: 2000-10-26 12:47:08
Temat: Re: Co z tym zrobic ?
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
We w związku z tym, że Kasia ( Maja ?) nie chce mielić oto przepis
inwencja własna :)
W takiej sytuacji przede wszystkim musisz rozmrozić. I nie zależnie od tego
co to jest zrób pieczyste :
Jeśli to schab to okrój z jego jednej części tłuszcz z błoną. Na obu
stronach kawałka mięsa natnij nożem kratkę ( cięcia na 0,5 cm ) - tak jak
papier w kratkę tylko kratka większa :)
Natrzyj przyprawami, które Tobie odpowiadają ( proponuję mieszankę olej,
sól, pieprz czarny, czosnek, bazylia, czerwona papryka słodka ).
( Macerka powinna wypełnić wgłębienia )
Daj mięsku wchłonąć aromaty - 2-3 godziny na powietrzu ( znaczy nie w
lodówce )
Potem przesmaż z obu stron na ostrym tłuszczu.
Do brytfanki wkrój dwie marchewki w kostkę, wędzony boczek pokrojony w
kostkę ), dodaj oleju i przesmaż to razem. Suszone grzyby namocz we wrzątku,
podgotuj odrobinę - wywaru nie wylewaj , odcedzone grzybki w kawałki ). Do
brytfanki wkładasz schabik, podlewasz częścią wywaru i dusisz w piekarniku
pod przykryciem, jak po nakłuciu widelcem będzie miękki ale jeszcze będzie
dawał soczek wyjmij go, pokrój w plastry, włóż z powrotem dolej wywaru,
wrzuć grzybki i ze dwie-trzy pokrojone na drobno śliwki suszone. Duś razem
ok. 15 minut. podawaj jak chcesz - z ziemniakami np.
Sosik można zagęścić po wyjęciu mięsa. Jeśli chodzi o przystawki to raczej
nie potrzebne ale ewentualnie - ogórki kiszone z cebulką i majonezem
pokrojone w drobną kostkę w proporcji 1/1 )
buraczki z papryką i cebulą, ewentualnie buraczki na ciepło lub czerwona
kapustka na ciepło ( z jabłkiem i rodzynkami )
ostry
|