Data: 2000-11-11 19:21:56
Temat: Re: Co zamiast cebuli?
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8uhh3l$gur$...@n...tpi.pl...
[...]
> > I wierzcie mi - dużo lepiej smakuje, niż wygląda.
> Smaków jest nie dużo: słodki, słony, gorzki, kwaśny, no może jeszcze
> ostry... to wszystko...
> To co czujemy jako smak jest to mieszanina smaku i zapachu.
Joasiu, "smak" to jeden ze zmysłów chemicznych.
To co odbierasz zmysłami to tzw. smak jedzenia [nie jest wynikiem działania
prostego wzorca czuciowego].
Zależy nie tylko od receptorów smakowych (katar) znajdujących się na języku,
ale także od odczuć dostarczanych przez receptory chemiczne, dotykowe,
ciepła, zimna znajdujące się w jamie ustnej oraz receptory zapachowe
znajdujące się w jamie nosowej [a może i feromony?]. To co odbierają nasze
zmysły to jest to mieszanina smaku, zapachu i tego co czujemy i widzimy.
Jemy również oczami.
Pozdrawiam Jerzy
|