Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co ze świnki?
Date: Tue, 21 Nov 2006 14:05:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <ejutoq$f2c$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ejs9ht$f17$1@nemesis.news.tpi.pl> <ejsahe$394$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ejusgf$pd$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbv175.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1164114523 15436 83.6.211.175 (21 Nov 2006 13:08:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Nov 2006 13:08:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0649-2, 2006-11-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:283459
Ukryj nagłówki
"rympal" <r...@a...se> wrote in message
news:ejusgf$pd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ejsahe$394$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Monika" <m...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:ejs9ht$f17$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Witam
>>> Kupuję pół świnki (tak jest racjonalnie i chyba zdrowiej:)), bo tak też
>>> robiła moja mama:), ale poniewaz jej już nie ma - nie mam kogo
>>> spytac:( Stąd moje pytanie - Jak moge ją zagospodarować. Wiem, że
>>> rozdzielam i mroże poszczególne kawałki, ale np wiem, że mozna pasztety
>>> robić, salcesony jakieś (ale bez krwi dla mnie), można piec uprzednio
>>> upeklowawszy i tu prośba o przepisy i pomysły. Bo wiem, że takie
>>> peklowane potem pieczone sa bardzo dobre- -moja mama tak robila.
>>> Dodam, że jedyna forma przetwarzania tego to piekarnik, więc
>>> jakiekolwiek wedzenie czy cos w tym rodzaju odpada. Bede wdzięczna za
>>> przepisy.
>>> Z gory dziekuje
>>> Monika
>>
>> Kiełbasa w słojach wecka - przyrządzasz mięso jak na kiełbasę, nakładasz
>> do wecków (inne słoiki nie nadają się), gumka, pokrywka i sprężynka - do
>> piekarnika - powoli rozgrzewasz, aby słoje nie popękały, do 130°C litrowe
>> wytrzymujesz przez 60min.
>> Podobnie pasztety, ale te do twistów 0,2-0,5 litra i gotujesz.
>> Nie masz racji co do wędzienia, na Allegro bywają wędzarki dla
>> wędkarzy...
>>
>
> Slawa!
> Slyszalem, ze mieso nalezy wekowac 2 razy. Za pierwszym razem zabijasz
> bakterie i drugiego dnia wekujesz po raz drugo zabijasz bakterie, ktore
> przezyly pierwsze wekowanie w formach przetrwalnikowych a jeszcze nowych
> przetrwalnikow nie wytworzyly...
>
> rym
W gotowaniu. W piekarniku wystarczy raz.
|